"Οι συνθήκες στις αγορές σήμερα έχουν μια ανησυχητική ομοιότητα με εκείνες του 2007" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

"Οι συνθήκες στις αγορές σήμερα έχουν μια ανησυχητική ομοιότητα με εκείνες του 2007"


  • Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση του The Economist για την πορεία των αγορών

Αν κάποιος είχε αποκοιμηθεί στις αρχές του 2007 και ξυπνούσε σήμερα, δεν θα είχε συνειδητοποιήσει ότι ο πλανήτης πέρασε μια τεράστια  οικονομική κρίση αναφέρει ο..The Economist.
Οι οικονομίες ανακάμπτουν, οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται και οι εξαγορές ανθούν.
Οι δύο βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ο Dow και ο S&P 500 βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά.
Η μεταβλητότητα είναι επίσης εξαιρετικά χαμηλή.
Βέβαια αν στο παράδειγμα μας ο άνθρωπος μας που θα ξυπνούσε μετά από 7 χρόνια θα κατανοούσε ότι κάτι άλλαξε από το σοκ αν εξέταζε το επιτόκιο του λογαριασμού ταμιευτηρίου του.
Οι τιμές βρίσκονται κοντά στο μηδέν στον πλούσιο κόσμο για πέντε χρόνια τώρα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές έχουν κατανοήσει ότι πρέπει να πληρώσουν για να αναλάβουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η γενική άποψη είναι ότι και το 2014 οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά ήδη ο S&P 500 κερδίζει 30%.
H άνοδος αυτή συντελέστηκε εν μέσω μπαράζ αρνητικών ειδήσεων, όπως η πτώση του ΑΕΠ της Αμερικής το πρώτο τρίμηνο του 2014, αναζωπύρωση των εντάσεων σε Ουκρανία, Ιράκ που ώθησαν την τιμή του πετρελαίου υψηλότερα.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάκαμψης της Ευρώπης επιβραδύνεται.
Η έρευνα IFO της γερμανικής επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών.
Η αμερικανική Bank of America Merrill Lynch σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε μεταξύ θεσμικών επενδυτών διαπιστώθηκε ότι περίπου το 48% των επενδυτών είχαν στα χαρτοφυλάκια τους μεγαλύτερο ποσοστό του ορθού σε μετοχές.
Ταυτόχρονα οι επενδυτές θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι υπερτιμημένα.
Οι επενδυτές θεωρούσαν, επίσης, ότι τα ομόλογα ήταν υπερτιμημένα στις αρχές του 2014 και όμως οι αποδόσεις έχουν μειωθεί από τότε.
Ένας άλλος παράγοντας που στηρίζει κυρίως το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι οι επαναγορές μετοχών.
Στην Αμερική οι εταιρείες έχουν επαναγοράσει μετοχές αξίας 400 δισ. δολάρια, ή 2,5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Η επαναγορά μετοχών, ενισχύει τα κέρδη ανά μετοχή των εισηγμένων εταιριών.
Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη, αλλά απατηλή πεποίθηση ότι οι επαναγορές μετοχών είναι το αποτέλεσμα της βελτιωμένης εταιρικής εικόνας των ισολογισμών των εταιριών.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η Apple, διαθέτει πολλά μετρητά.
Σύμφωνα με Andrew Lapthorne της Société Générale ο καθαρός δανεισμός σε εταιρικό επίπεδο στις ΗΠΑ φθάνει σε σημεία ρεκόρ 2,3 τρισεκ. δολάρια, έχοντας αυξηθεί κατά 14%.
Η αναλογία των μακροπρόθεσμων δανείων προς το σύνολο του ενεργητικού είναι κοντά στην κορυφή του 2009.
Ταυτόχρονα, υπήρξαν σημάδια αδυναμίας στην εταιρική κερδοφορία.
Στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) δείχνουν ότι τα κέρδη μειώθηκαν κατά 198 δισεκ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η καθαρή ταμειακή ροή μειώθηκε κατά 120 δισ. δολάρια.
Τα υψηλότερα κέρδη αποτελούν στόχο για να δικαιολογήσουν τις τρέχουσες υψηλές αποτιμήσεις των μετοχών.
Ο κλασσικός κυκλικός δείκτης κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται στο 25,6, πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 16,5 σύμφωνα με τον Robert Shiller του Πανεπιστημίου Yale.
Τίποτα από αυτά δεν μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εφ 'όσον πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στηρίζουν τις οικονομίες.
Η πρόσφατη ανακοίνωση από την Federal Reserve ήταν καθησυχαστική παρότι ο μηνιαίος ρυθμός αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα επιβραδυνθεί ενώ η Fed δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαλάρωσε την πολιτική της και η Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να στηρίζει την αύξηση της προσφοράς χρήματος.
Μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έχει ακολουθήσει λίγο πιο διαφοροποιημένη πολιτική.
Αλλά το κεντρικό δίλημμα παραμένει.
Είτε οι κεντρικές τράπεζες έχουν δίκιο να ανησυχούν για την οικονομία, κρατώντας τα επιτόκια χαμηλά, οπότε τα κέρδη τελικά θα συρρικνωθούν.
Είτε οι κεντρικές τράπεζες είναι λάθος και θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό, τι οι αγορές αναμένουν. Αμφότερα αυτές οι δύο παράμετροι ίσως να φέρουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα και συνεπώς περισσότερη αστάθεια στις αγορές.
Η κερδοσκοπική ευφορία του 2007 μπορεί να απουσιάζει λίγοι επενδυτές θέλουν να εγκαταλείψουν τον ανοδικό κύκλο…
Bookmark and Share