«Η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

«Η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει»


  • «Η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά πίσω από την ηρεμία παραμένουν οι φόβοι για το μέλλον της» αναφέρει μακροσκελές δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο «Μια εύθραυστη ηρεμία» και υπότιτλο «Δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία της χώρας υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομία γυρίζει σελίδα».


Μετά τη συρρίκνωσή της κατά 25% από τις αρχές του 2008, η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και φέτος πιθανόν να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρει το...δημοσίευμα. Σημειώνει, επίσης, ότι η εικόνα της Ελλάδας έχει εξομαλυνθεί στις κεφαλαιαγορές, καθώς η χώρα άντλησε τον Απρίλιο το ποσό των 3 δισ. ευρώ με την έκδοση πενταετών ομολόγων, με επιτόκιο μόνο 4,95% και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα με τριετή ομόλογα.

Παραθέτει στη συνέχεια δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τους κινδύνους όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας. «Οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά, αλλά μια νέα συγκυρία οικονομικών και πολιτικών κινδύνων αποτελούν μία πιθανή απειλή για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι οι μεγάλες μειώσεις των εισοδημάτων και η εξαιρετικά υψηλή ανεργία έχουν στηρίξει πολιτικές δυνάμεις της άκρας Δεξιάς και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

«Η τεράστια βελτίωση στις συνθήκες των αγορών κεφαλαίου δεν έχει ακόμη καθρεφτιστεί στην ελληνική οικονομία» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για να δικαιολογήσει το χαμηλό κόστος δανεισμού της από τις κεφαλαιαγορές και να προσφέρει αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους επενδυτές μετοχικών αξιών, η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο οικονομικό μοντέλο και αυτό θα απαιτήσει σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία της, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα και αρχίσαμε να το έχουμε είναι ένα σχέδιο πολιτικής» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που σχεδιάστηκε από τους διεθνείς πιστωτές αποτελεί μόνο την αρχή της διαδικασίας.

«Θα χρειαστούμε το δικό μας μνημόνιο, το οποίο θα έχουμε διαπραγματευθεί με τους Ελληνες πολίτες. Χρειάζεται ένας βαθμός εσωτερικής νομιμοποίησης? Οι Ελληνες είναι γνωστοί ως ατομιστές, αλλά έχουν σχεδόν αναγκαστεί λόγω της κρίσης να συνεργάζονται περισσότερο» τόνισε ο υπουργός.

Κατερίνα Κοσμά
Bookmark and Share