- Έξι χρόνια καταναγκαστικά έργα θα εκτελεί από σήμερα και για τα έξι επόμενα χρόνια ο καταδικασμένος από το καθεστώς της Β. Κορέας 25χρονος Αμερικανός Μάθιου Μίλερ, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε στη δημοσιότητα από το βορειοκορεατικό καθεστώς.
Ο Αμερικανός συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο καθώς φέρεται να έσκισε τη βίζα του κατά την άφιξή του στην απομονωμένη χώρα, όπως είχαν... μεταδώσει τότε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Στις αρχές Σεπτεμβρίου το καθεστώς ανακοίνωσε ότι ο κρατούμενος θα δικαζόταν στις 14 Σεπτεμβρίου, χωρίς και πάλι να δίνει λεπτομέρειες για το κατηγορητήριο. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε έξι χρόνια καταναγκαστικής εργασίας χωρίς να δίνεται οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον τόπο όπου θα εκτελεστεί η ποινή ή για το περιεχόμενο αυτής της εργασίας.
Στη φωτογραφία που δημοσιοποίησε χθες βράδυ το καθεστώς ο Μίλερ εμφανίζεται να φοράει μια μπλε - γκρι φόρμα φυλακισμένου με τον αριθμό 107 επάνω και με ξυρισμένο κεφάλι. Τα μάτια του κοιτάζουν στο έδαφος και η έκφρασή του είναι σαφώς θλιμένη.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, προτού φυλακιστεί, του επετράπη να τηλεφωνήσει στην οικογένειά του καθώς και να γράψει δύο επιστολές, μία προς την οικογένειά του και μία προς την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια.
Μιλώντας στο CNN ο Μίλερ, ο οποίος κατάγεται από το Μπέικερσφιλντ της Καλιφόρνια, δήλωσε σε ένα σύντομο σχόλιο πως πριν φτάσει στην Β. Κορέα ήταν προετοιμασμένος να παραβιάσει τον νόμο. «Ηθελημένα διέπραξα το έγκλημά μου», πρόσθεσε ο κρατούμενος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο είναι αυτό το έγκλημα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Μίλερ εξαναγκάστηκε να προβεί στην παραπάνω δήλωση ή ήταν το έκανε με τη θέλησή του.
Ο Μάθιου Μίλερ είναι ένας από τους τρεις αμερικανούς που κρατούνται στη Β. Κορέα. Ο 56χρονος Τζέφρι Φόουλι από το Οχάιο είχε συλληφθεί τον Μάιο γιατί άφησε μία Βίβλο σε τουαλέτες ενός κέντρου στο λιμάνι Σονγκτζίν στα ανατολικά της χώρας, ενώ ο ιεραπόστολος Κένεθ Μπάε κρατείται από το Δεκέμβριο του 2012 και εκτίει ποινή 15 ετών καταναγκαστικών έργων καθώς κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος.