Πέθανε ο «θρύλος» της Μοσάντ.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Πέθανε ο «θρύλος» της Μοσάντ..


  • Ενας από τους διασημότερους πράκτορες των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, ο Μάικλ Χαράρι της Μοσάντ, πέθανε χθες σε ηλικία 87 ετών στο Τελ Αβίβ.



Ο Χαράρι είχε γίνει γνωστός τη δεκαετία του... 1970 καθώς ήταν αυτός που, μετά το 1972 και τους αιματοβαμμένους Ολυμπιακούς του Μονάχου, είχε αναλάβει επικεφαλής της ειδικής ομάδας πρακτόρων της Μοσάντ που συστάθηκε ειδικά για να εντοπίσει και να δολοφονήσει τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης».

Ο Χαράρι, μεταξύ άλλων, είναι γνωστός ως ο αρχηγός της ομάδας πρακτόρων που το 1973 εκτέλεσαν τον σερβιτόρο Αχμέντ Μπουτσίκι στην πόλη Λίλεχαμερ της Νορβηγίας, οδηγώντας έτσι ίσως στο μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία της Μοσάντ, αφού ο στόχος ήταν ο αρχηγός των επιχειρήσεων του «Μαύρου Σεπτέμβρη» Αλί Χασάν Σαλαμέ.

Το πλήγμα
Η λανθασμένη αυτή δολοφονία αποτέλεσε τότε σημαντικό πλήγμα για τις επιχειρήσεις της Μοσάντ στην Ευρώπη καθώς οι νορβηγικές αρχές κατάφεραν να πιάσουν έξι από τα δεκαπέντε μέλη της ομάδας εκτελεστών, ενώ οι έρευνες τους οδήγησαν σε ονόματα, διευθύνσεις και στην αποκάλυψη του τρόπου επιχειρήσεων των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Επίσης το δικαστήριο αποφάσισε το 1996 την αποζημίωση από το Ισραήλ της χήρας και της κόρης του Μπουτσίκι με 283.000 δολάρια, καθώς και του γιου του από έναν προηγούμενο γάμο με 118.000 δολάρια.

Ο Χαράρι πήρε το αίμα του πίσω από τον «Κόκκινο Πρίγκιπα», όπως ήταν γνωστός ο Σαλαμέ, μερικά χρόνια αργότερα, καθώς το 1979 η ομάδα του Χαράρι δολοφόνησε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Βηρυτό τον επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα του «Μαύρου Σεπτέμβρη» και ιδρυτή της «Δύναμης 17» που τα μέλη της διατελούσαν και χρέη σωματοφυλάκων του αρχηγού της PLO Γιάσερ Αραφάτ και άλλων Παλαιστίνιων αξιωματούχων.

Ο Σαλαμέ ήταν ένας μόνο από τους Παλαιστίνιους που συμμετείχαν σε ένοπλες ομάδες που δολοφονήθηκε τη δεκαετία του 1970 από τη Μοσάντ στο πλαίσιο της Επιχείρησης «Οργή Θεού», όπως ονομάστηκε η εκστρατεία κατά των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων μετά τη σφαγή του Μονάχου το 1972 κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι. Σχολιάζοντας τον θάνατό του ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ ανέφερε: «Η επιρροή του Χαράρι στη Μοσάντ και σε αρκετές γενιές μαχητών ακόμη είναι αισθητή».

ΤΟ 1976
Η απελευθέρωση των ομήρων στο Εντεμπε


Στο ενεργητικό του Χαράρι βρίσκεται επίσης και άλλη μια επιτυχημένη επιχείρηση, αυτή της απελευθέρωσης των 106 Ισραηλινών ομήρων της πτήσης 139 της Air France που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Εντεμπε της Ουγκάντας το 1976. Τότε, μετά την εκδίωξη των Παλαιστινίων από την Ιορδανία, μέλη της PLO και των Γερμανικών Επαναστατικών Πυρήνων, είχαν προχωρήσει σε αεροπειρατία σκάφους της Air France που πετούσε από Αθήνα με προορισμό το Παρίσι και το είχαν κατευθύνει στην Ουγκάντα. Ο Χαράρι μαζί με μια ομάδα κομάντο κατάφεραν με τη βοήθεια των αρχών της Κένυας να απελευθερώσουν τους 106 Εβραίους ομήρους.

Κατατάχθηκε σε μικρή ηλικία
Ο Μάιkλ Χαράρι, από μικρή ηλικία συμμετείχε στις παραστρατιωτικές οργανώσεις που μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αντιτάχθηκαν στη Βρετανική Εντολή στην Παλαιστίνη, προωθώντας την παράνομη μετανάστευση Εβραίων εποίκων στα εδάφη της βρετανικής κτήσης. Τότε κατατάχθηκε στον στρατό και εκπαιδεύτηκε στη Σαμπάκ, από την οποία πέρασε στη Μοσάντ στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Εγινε και ταινία
Ο χαρακτήρας του Μάικλ Χαράρι εμφανίζεται και στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Μόναχο», που κυκλοφόρησε το 2005. Στην ταινία τον Χαράρι υποδύεται ο Ισραηλινός ηθοποιός Μοσέ Ιβγκι και αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία ο Χαράρι εμφανίζεται να συμμετέχει στη σύσκεψη υπό την τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ, Γκόλντα Μεΐρ, κατά την οποία αποφασίζεται ότι το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στη σφαγή του Μονάχου.

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΜΑ
Δοσοληψίες με τον δικτάτορα Νοριέγκα

Για ένα στέλεχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, όπως είναι αναμενόμενο, οι πληροφορίες δεν είναι ξεκάθαρες, έτσι σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Χαράρι ήταν αυτός που είχε ιδρύσει τη μονάδα Kidon, την υπεύθυνη μονάδα της Μοσάντ για τις δολοφονίες προσώπων, ενώ υπήρξε διευθυντής της υπηρεσίας στρατολόγησης πρακτόρων με την ονομασία Caesarea. Επίσης είναι γνωστό ότι μετά τις επιτυχίες του στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή τοποθετήθηκε (άγνωστο πότε) επικεφαλής των επιχειρήσεων της Μοσάντ στη Λατινική Αμερική.

Ο Χαράρι λέγεται ότι μετά την αποστράτευσή του υποστήριξε ενεργά το καθεστώς του Μανιουέλ Νοριέγκα και ότι είχε δοσοληψίες με τον δικτάτορα του Παναμά μέχρι την ανατροπή του από τις ΗΠΑ το 1989. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για κλείσιμο συμφωνιών προμήθειας όπλων από το Ισραήλ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Χαράρι επέστρεψε στο Ισραήλ είτε λίγες μέρες πριν από την εισβολή των Αμερικανών στον Παναμά, είτε κατά τη διάρκεια της εισβολής και της ανατροπής του Νοριέγκα. Φυσικά ο ίδιος με εμφάνισή του σε εκπομπή της ισραηλινής τηλεόρασης διέψευσε ότι ήταν κοντά στο καθεστώς Νοριέγκα και ανέφερε ότι διέφυγε από τον Παναμά με δικά του μέσα.
Bookmark and Share