- Η Μόσχα κάλεσε σήμερα για μία νέα «επαναφορά» (“reset 2.0”) στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως η κατάσταση στην Ουκρανία, που οδήγησε στην επιβολή δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, βελτιώνεται χάρη στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Κρεμλίνου.
Σε διάφορες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι...είναι καιρός να επαναληφθεί η «επαναφορά», μια λέξη που χρησιμοποίησε η Ουάσινγκτον για να περιγράψει την προσπάθεια αποκατάστασης στις σχέσεις των δύο χωρών στις αρχές της προεδρίας Ομπάμα.
Επιτέθηκε ωστόσο στη «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου» του ΝΑΤΟ, επέκρινε την Ουάσινγκτον επειδή απέκλεισε τον σύμμαχο της Ρωσίας Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εκστρατεία της εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και είπε πως η Ουάσινγκτον «δεν μπορεί πια να ενεργεί ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου».
«Ενδιαφερόμαστε απολύτως να φέρουμε τις σχέσεις στο κανονικό αλλά δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέψαμε. Τώρα απαιτούν αυτό που οι Αμερικανοί θα αποκαλούσαν πιθανόν μια “επαναφορά“», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το ηχογραφημένο κείμενο μίας συνέντευξης που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου του.
«Η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ καταστρέφει σήμερα μεγάλο μέρος της δομής συνεργασίας που είχε δημιουργήσει η ίδια μαζί μας. Πιθανότατα, κάτι περισσότερο θα έρθει – μια επαναφορά νούμερο 2 ή reset 2.0», δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 5.
Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ομπάμα το 2009, η τότε υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε παρουσιάσει στον Λαβρόφ ένα κόκκινο “reset” κουμπί για να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών που είχαν ενταθεί κατά τη θητεία του προκατόχου του Ομπάμα, Τζορτζ Γ. Μπους.
Ο Λαβρόφ είπε πως, χάρη στις «πρωτοβουλίες του ρώσου προέδρου», η κατάσταση βελτιώνεται επί του πεδίου στην Ουκρανία, όπου έχει συμφωνηθεί εκεχειρία από τις 5 Σεπτεμβρίου.
«Η εκεχειρία παίρνει μορφή, αν και βέβαια όχι χωρίς προβλήματα. Εποπτικοί μηχανισμοί έχουν εγκαθιδρυθεί, έχουν ξεκινήσει συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ουκρανία, έχουν ξαναρχίσει οι συνομιλίες για το αέριο», είπε ο Λαβρόφ.
Μιλώντας στη χρηματοδοτούμενη από το ρωσικό κράτος διεθνή ραδιοτηλεόραση RT, ο Λαβρόφ είπε ότι «το ΝΑΤΟ διατηρεί ακόμα τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» και ότι η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει τα συμβατικά και πυρηνικά όπλα της, αν και αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει «σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών».
Ο Λαβρόφ επανέλαβε επίσης στην κριτική που ασκεί η Ρωσία στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον σύρο προέδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Δεν υπάρχει χώρος για μικροπρέπειες στην πολιτική», δήλωσε ο Λαβρόφ στη RT. «Ελπίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος… θα αντιληφθούν ότι δεν μπορούν πια να ενεργούν ως ο εισαγγελέας, ο δικαστής και ο εκτελεστής σε κάθε μέρος του κόσμου και ότι θα πρέπει να συνεργάζονται για να επιλύουν θέματα».
Ο Λαβρόφ είπε πως, παρά τις δυτικές κυρώσεις, η Ρωσία δεν αισθάνεται απομονωμένη στην παγκόσμια σκηνή.
«Δεν αισθανόμαστε απομόνωση. Αλλά, έχοντας πει αυτό, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι δεν θέλουμε να φτάσουμε στα άκρα και να εγκαταλείψουμε την ευρωπαϊκή και αμερικανική κατεύθυνση στην εξωτερική οικονομική συνεργασία μας», είπε ο Λαβρόφ στο Channel 5.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία να συνεχίσουμε έναν πόλεμο κυρώσεων, το εμπόριο ανθεί», είπε επίσης ο Λαβρόφ. «Πρώτα απ̉ όλα, είναι σημαντικό οι εταίροι μας να καταλάβουν τη ματαιότητα των τελεσιγράφων και των απειλών», πρόσθεσε.