- Αίσθημα πίκρας και στεναχώρια έφερε η ανακοίνωση των βάσεων, όχι μόνο σε αυτούς που απέτυχαν, αλλά και σε πολλούς αριστούχους.
-Δείτε παρακάτω σχετικό πίνακα-
Μιλάμε για υποψηφίους που έφτασαν στα 18.500, αρίστευσαν δηλαδή, και είδαν ότι παρ' όλη την... καλή τους βαθμολογία δεν μπορούν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν στην πόλη τους. Πολλοί, δυστυχώς, δεν μπορούν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν σε καμία πόλη της Ελλάδας και, πιθανόν, να οδηγούνται σε άλλες λύσεις.
Αιτία του προβλήματος τα εύκολα θέματα, που δημιούργησαν πληθώρα αριστούχων. Προφανώς δεν χωρούν όλοι στις περιζήτητες σχολές και έτσι κάποιοι μένουν με το παράπονο ότι ενώ αρίστευσαν απέτυχαν στο στόχο τους. Δεν μπορεί, λοιπόν, να σπουδάσει, ένας υποψήφιος που συγκέντρωσε 18.500 μόρια, Ιατρική, Οδοντιατρική ή Ναυπηγός πουθενά στην Ελλάδα. Δύσκολο να το εξηγήσεις σε έναν αριστούχο. Δεν μπορεί να σπουδάσει Νομική ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη ούτε Μηχανολόγος στην Αθήνα.
Ο αριστούχος είναι ο υποψήφιος που προσπάθησε σκληρά κατάφερε και έγραψε σε έξι μαθήματα μέσο όρο πάνω από 18,5, άγγιξε σχεδόν το τέλειο, και νιώθει ότι του απαγορεύουν να σπουδάσει αυτό που θέλει, παρόλη την προσπάθεια που κατέβαλε και το Γολγοθά των πανελληνίων που πέρασε με μεγάλη επιτυχία.
Το πρόβλημα των αριστούχων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού και πολλοί άλλοι υποψήφιοι έχουν το ανάλογο πρόβλημα. Μπορεί να μην αρίστευσαν, αλλά τα μόρια που συγκέντρωσαν δεν τους επιτρέπουν να σπουδάσουν αυτό που θέλουν στην πόλη που θέλουν, οπότε κάνουν συμβιβασμούς μικρούς (ως προς την πόλη) ή μεγάλους (ως προς το αντικείμενο σπουδών).
Το σύστημα εισαγωγής που ισχύει επιτρέπει σε, περίπου, έναν στους έξι υποψηφίους να σπουδάσουν αυτό που θέλουν στην πόλη που θέλουν. Όλοι οι άλλοι κάνουν μικρούς ή μεγάλους συμβιβασμούς, μένοντας με το παράπονο.