- Τρία ρίσκα στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής διαβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που εκτιμά ότι υπάρχει σημαντικό δημοσιονομικό «κενό» στη διετία 2015- 2016, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με τρόπους που θα συμφωνηθούν στην επικείμενη αξιολόγηση από την τρόικα.
Ειδικότερα, στο μηνιαίο δελτίο της αναφέρει πως οι... κίνδυνοι πηγάζουν από τα φορολογικά έσοδα, τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές μισθών - συντάξεων και τη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα Υγείας.
Την ίδια ώρα η Κομισιόν, στην ετήσια έκθεσή της, διαπιστώνει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, την οποία αποδίδει κυρίως στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην ισχυρή απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «αγκάθι» παραμένει η πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ανησυχητικό εξακολουθεί να είναι το φαινόμενο της διαφθοράς.
Κίνδυνοι
Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ εκπέμπει «σήμα κινδύνου» τονίζοντας ότι παραμένουν οι κίνδυνοι για το δημοσιονομικό outlook της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Για τα έτη μετά το 2014, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά κενά, καθώς οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και του 2016 (3% και 4,5% αντίστοιχα) κρίνονται ιδιαιτέρως φιλόδοξοι», σημειώνει στο δελτίο της. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ.
Κατά την ΕΚΤ, αν και ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014 κινείται εντός τροχιάς, οι κίνδυνοι προέρχονται από:
• Την αβεβαιότητα για τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος.
• Τις δικαστικές αποφάσεις για τις περικοπές μισθών και συντάξεων των προηγούμενων ετών για συγκεκριμένα επαγγέλματα.
• Τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Υγείας.
Η Κομισιόν, από την άλλη, στην έκθεσή της χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη βελτίωση των δεικτών εμπιστοσύνης και την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που οδήγησε στη μείωση των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ανάκαμψη θα εδραιωθεί περαιτέρω το 2015, αλλά απευθύνει προειδοποίηση πως η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος παραμένει ουσιώδους σημασίας για την εδραίωση της προόδου που έχει σημειωθεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, η ισχυρή αύξηση του τουρισμού βελτίωσε την οικονομία, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η ισχυρή απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων μέσα από σημαντικά κατασκευαστικά έργα με κοινοτική συγχρηματοδότηση, όπως η επανέναρξη των έργων σε τέσσερις μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αξίας πάνω από 7 δισ. ευρώ, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις.
Σημειώνεται πάντως πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει δύσκολη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς μόνο το 33% εξασφάλισε τη χρηματοδότηση που επεδίωκε το 2013, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 65%.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ και η χώρα χαρακτηρίζεται από μια μέτρια επίδοση.
Κατά την Κομισιόν, η απασχόληση και η κοινωνική κατάσταση παραμένουν πρόκληση, αλλά οι φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής βελτίωσαν αισθητά το κόστος της ανταγωνιστικότητας, το οποίο παράλληλα με τα μέτρα τόνωσης της απασχόλησης που χρηματοδοτήθηκαν με κοινοτικούς πόρους και τις αυξημένες επενδύσεις, αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση της ανεργίας στο 26% το 2014 και στο 24% το 2015.
Διαφθορά
Ανησυχητικά παραμένουν κατά την Κομισιόν τα επίπεδα διαφθοράς στην Ελλάδα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα της διεθνούς διαφάνειας τα κρατικά νοσοκομεία, οι εφορίες και η πολεοδομία είναι τα βασικά κέντρα δημόσιας διαφθοράς. Στον ιδιωτικό τομέα η Υγεία, οι τράπεζες, οι δικηγόροι, οι κατασκευές είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη διαφθορά.
Βαγγέλης Δεμίρης - Κατερίνα Κοσμά