- Ραντεβού στο Βερολίνο έχει προγραμματίσει σύμφωνα με πληροφορίες για σήμερα το απόγευμα στις 18:30 ώρα Ελλάδας ο ΥΠΟΙΚ Γκ. Χαρδούβελης με τον Γερμανό ομόλογό του Β.Σόιμπλε στο περιθώριο παγκοσμίου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για την φοροδιαφυγή.
Θεωρείται ως ένα σημαντικό «βήμα» για την...επιχείρηση επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα με «κάμψη» των πιέσεων που ασκούνται για υλοποίηση των δεσμεύσεων του μνημονίου σε ασφαλιστικό, στον ΦΠΑ, στο εργασιακό και σε άλλα πεδία, αλλά και μία ευκαιρία προώθησης της πιστοληπτική γραμμή χωρίς MoU και των παρεμβάσεων στο χρέος που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση να γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο.
Η προηγούμενη συνάντηση πάντως με τον Schaeuble, λίγες ημέρες πριν στο πλαίσιο του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου έδειξε τις αυστηρές προθέσεις των ομολόγων του Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με απολογιστικό κείμενο που παρουσίασε το Capital.gr oι εκπρόσωποι της τρόικας αναγνώρισαν ότι «υπήρξε πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων» αλλά έκαναν σαφές ότι «σε ορισμένες περιοχές χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Μάλιστα στοχοποίησαν τις περιοχές αναφέροντας τον «τομέα του συνταξιοδοτικού και του ΦΠΑ», δύο ζητημάτων που αποτελούν κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση που επιθυμεί διακαώς (κατ ελάχιστο) αναβολή αποφάσεων για το ασφαλιστικό για το 2015 αλλά και διατήρηση χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ (πχ στα νησιά) παρά τις αντίθετες πιέσεις ειδικά από το ΔΝΤ.
Έγινε σαφές στην ίδια συνάντηση ότι η «σαφήνεια για τα αποτελέσματα της αποστολής» αποτελεί προϋπόθεση για την διαπραγμάτευση για «συγκεκριμένες επιλογές εξόδου» από το Μνημόνιο, με την κυβέρνηση να επιθυμεί ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μέσα στον Νοέμβριο για να υπάρξει συμφωνία για πιστοληπτική γραμμή και χρέος έως το Eurogroup της 18ης Δεκεμβρίου όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο χρόνος πιέζει καθώς λήγει η σύμβαση με την ΕΕ στο τέλος του έτους, και οι παράλληλες διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για την πιστοληπτική γραμμή εντείνονται. Πλέον ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ έχει – αναφέρουν αρμόδια στελέχη – ένα ακόμη όπλα στα χέρια του μετά τα τεστ αντοχής που έδειξαν ότι διατηρείται αλώβητο το «μαξιλάρι» των 11,4 δισ. ευρώ του ΤΧΣ χωρίς μάλιστα την προσμέτρηση του αναβαλλόμενου φόρου.
Η επόμενη συνάντηση επισήμως θα γίνει στο Eurogoroup της 6ης Νοεμβρίου (το καλοκαίρι ο προγραμματισμός ήταν να επικαιροποιηθεί η πέμπτη αξιολόγηση της Ελλάδας), με την κυβέρνηση να επιχειρεί το «κλείδωμα» της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα το οποίο έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό για το πρώτο δεκαήμερο αλλά τελεί – σύμφωνα με κοινοτικές πηγές – υπό επιβεβαίωση.
Τα μέτωπα
Το δημοσιονομικό κενό του 2015 ακόμη και μετά την παράταση της έκτακτης εισφοράς μένει ανοικτό, ενώ η τρόικα περιμένει ως πρώτο βήμα τις αποφάσεις για τα κόκκινα δάνεια συνδέοντάς τα με το τραπεζικό σύστημα. Η … κάμψη θέσεων της Γαλλίας και της Ιταλίας που παρουσίασαν συμπληρωματικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος το 2015 δείχνει μία πρώτη γεύση των ισορροπιών που διαμορφώνονται..
Τα μέτωπα περιλαμβάνουν στο ασφαλιστικό τις αναλογιστικές μελέτες, ενώ σε εκκρεμότητα μένει και το θέμα κατάργησης – συγχώνευσης τελών υπερ τρίτων, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και η ανταπεργία. Επίσης εκκρεμούν οι απολύσεις μέχρι το τέλος 2014, το νέο μισθολόγιο από το 2015 αλλά και ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας αλλά και ο μόνιμος μηχανισμός αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα τρέχουν οι μελέτες για τα επιδόματα αλλά τις μη μισθολογικές δαπάνες και την διεύρυνση, παντού, του ενιαίου μισθολογίου.
Το χρέος και η πιστοληπτική γραμμή
Μία «καλή» αξιολόγηση θεωρείται πολύ σημαντική εντός και εκτός Ελλάδος για το αίτημα της κυβέρνησης για μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή χωρίς μνημόνιο (σημ MOU αναφέρεται στα κείμενα του καταστατικού για τις δύο προληπτικές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας - ESM). Η κυβέρνηση, ζητώντας μία γραμμή μέσω του υπολοίπου του ΤΧΣ πρέπει να ζητήσει «ερμηνεία» του καταστατικού.
Οι δύο «γραμμές» μέσω του ESM που έχουν δομηθεί στο πρότυπο ανάλογων εργαλείων του ΔΝΤ. Αμφότερες απαιτούν νέο μνημόνιο και επιτήρηση, αλλά η πρώτη μόνο αν εκταμιευθούν ποσά και η δεύτερη εξ αρχής. Η «ευνοϊκή» γραμμή (Precautionary conditioned credit line - PCCL) απαιτεί επιπροσθέτως και ιστορικό πρόσβασης στις αγορές με «λογικούς όρους», βιώσιμο χρέος και δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλιώς λύση είναι η δεύτερη γραμμή (Enhanced conditions credit line - ECCL) που απαιτεί εκ των προτέρων ένα μνημόνιο (MOU) «που θα καταγράφει λεπτομερώς τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνοδεύουν την προληπτική χρηματοδοτική συνδρομή» και υποχρεωτική λήψη μέτρων που θα συμφωνηθούν, ακόμη και αν δεν εκταμιευθεί ούτε ευρώ.
Η συνάντηση στον ΟΟΣΑ
Ο κ. Χαρδούβελης μετέχει στην 7η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών. Θα υπογραφεί το Παγκόσμιο Πρότυπο του ΟΟΣΑ για την Αυτόματη Ανταλλαγή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών, από τουλάχιστον 52 κράτη, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης και την ενίσχυση της διαφάνειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας οι χώρες δεσμεύονται για πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών το 2017.