- Ούτε ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δεν μπορεί να πιστέψει τα ποσοστά αύξησης που καταγράφει φέτος η τουριστική ζήτηση, και ειδικά για τους προορισμούς της Μεσογείου, που παρά τις οικονομικές προκλήσεις και την ασταθή γεωπολιτική κατάσταση της ευρύτερης περιοχής, αποκτούν όλο και μεγαλύτερα μερίδια από την παγκόσμια τουριστική πίτα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις που συγκεντρώνει το Βαρόμετρο του Οργανισμού, οι... τουριστικές χώρες της Μεσογείου συνεχίζουν την κούρσα της τουριστικής ανόδου, σημειώνοντας μάλιστα κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014 αύξηση της ζήτησης κατά 7%, ξεπερνώντας κατά δύο μονάδες το μέσο όρο ανόδου των αφίξεων στην Ευρώπη (5%).
Έτσι οι προορισμοί της Μεσογείου φαίνεται πως κερδίζουν ακόμη περισσότερα από την τουριστική έκρηξη που καταγράφεται αυτή τη χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο: όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, οι αφίξεις σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 4,6% στο πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας τα 517 εκατ. τουρίστες διεθνώς, ποσοστό που μεταφράζεται δηλαδή σε 22 εκατ. παραπάνω αφίξεις σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2013. Τα παραπάνω αποτελέσματα μάλιστα ξεπερνούν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις για την αύξηση των διεθνών αφίξεων: από 4% έως 4,5% αναμένεται να είναι η άνοδος της ζήτησης παγκοσμίως για το 2014, πάνω από τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του 3,8% ετησίως για την περίοδο 2010-2020.
Την ώρα που η μάχη για την προσέλκυση περισσότερων τουριστών γίνεται όλο και πιο έντονη, η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΠΟΤ, σε επίπεδο αφίξεων βρίσκεται πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές της- κατά 7 έως 8 ποσοστιαίες μονάδες όπως δείχνουν οι μετρήσεις- και πλέον καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με τη αύξηση της επισκεψιμότητας και την πέμπτη θέση διεθνώς, με ποσοστό αύξησης που αγγίζει το 16,7%. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ταιβάν, που πέτυχε ποσοστό αύξησης 26,7% στον αριθμό ξένων τουριστών. Ακολουθούν στη δεύτερη θέση η Ιαπωνία με ποσοστό αύξησης 26,4%, στην τρίτη το Μεξικό με ποσοστό αύξησης 19,8% και στην τέταρτη η Νότια Κορέα με 18,5%.
Τα στοιχεία όμως του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού φανερώνουν ακόμη μια πρωτιά, αυτή των Κινέζων. Όχι από πλευράς αφίξεων, αλλά στον τομέα των τουριστικών δαπανών. Οι Κινέζοι τουρίστες ειδικότερα αύξησαν τα έξοδά τους στις χώρες που επισκέπτονται στο εξωτερικό κατά 16% σε σχέση με 26% στο σύνολο του 2013. Η Κίνα εξάλλου πέρασε πέρσι στην κορυφή της λίστας των χωρών οι πολίτες των οποίων ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα, καθώς οι δαπάνες των Κινέζων τουριστών άγγιξαν συνολικά τα 102 δισ. δολάρια.
Της Β. Κουρλιμπίνη