- Με σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω, κυρίως από τη διάθεση ποσοστού της Finansbank στην Τουρκία και από την μεταβίβαση του Αστέρα, θα βρεθεί η Εθνική Τράπεζα τους προσεχείς μήνες.
Μετά τα stress tests, η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται με κεφαλαιακό πλεόνασμα... 2 δισ. ευρώ, με βάση το δυσμενές σενάριο, και επιπλέον κεφαλαιακό πλεόνασμα 700 εκατ. έως 1,2 δισ. ευρώ λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Η κεφαλαιακή της επάρκεια (CET1) διαμορφώνεται σε 15,8%. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει βελτιώσει τη ρευστότητά της, καθώς έχει μειώσει την καθαρή χρηματοδότησή της από το Ευρωσύστημα στα 10,7 δισ. ευρώ (που ισοδυναμεί με το 5% του ενεργητικού του ομίλου), εξαιρουμένων των ομολογιών του EFSFκαι έχει αυξήσει τις καταθέσεις της κατά 3%.
Η συμμετοχή του ποσοστού της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank θα μειωθεί στο 60% μέχρι το τέλος του 2015. Κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DGComp), η μείωση του ποσοστού της Εθνικής θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank μέχρι 715 εκατ. τουρκικές λίρες με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και έκδοση νέων μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν μέσω δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.
«Η απόφαση για τη μείωση του ποσοστού στη Finansbankδεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Δεν μας αρέσει, αλλά πρέπει να την υλοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των μετόχων, αλλά και της ίδιας της Finansbank», ανέφεραν χθες στελέχη της Εθνικής στους αναλυτές των ξένων οίκων κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου. Η Finansbank συνεχίζει την κερδοφορία της, παρουσιάζοντας καθαρά κέρδη γ΄ τριμήνου 109 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28% από το β΄ τρίμηνο 2014 και 36% από το γ΄ τρίμηνο 2013.
Στο γ΄ τρίμηνο του 2014 η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε λειτουργικά κέρδη 169 εκατ. ευρώ (από λειτουργικές ζημιές 110 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013), σημειώνοντας οργανική κερδοφορία για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο. Τα κέρδη εννεαμήνου του ομίλου ανήλθαν σε 1,176 δισ. ευρώ (από 262 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2013).
Οι προβλέψεις εννεαμήνου ανήλθαν σε 1,072 δισ. ευρώ, ενώ διατηρήθηκε το υψηλό ποσοστό κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων του ομίλου που ανέρχεται σε 56,5%.
Σε ό,τι αφορά τις νέες επισφάλειες, τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας ανέφεραν ότι βαίνουν μειούμενες. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι νέες επισφάλειες μειώθηκαν κατά 38% σε ετήσια βάση, στα 1,030 δισ. ευρώ, με τον δείκτη καθυστερήσεων άνω των 90 ημερών να διαμορφώνεται στο 23,4% για τον όμιλο και 30,1% για το χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων Ελλάδας.