- Για εξάμηνη παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης – το οποίο κανονικά λήγει στα τέλη του έτους – πιέζει, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα, τη στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια επέκταση λίγων ημερών ή εβδομάδων για «τεχνικούς λόγους».
Όλες οι πληροφορίες καταδεικνύουν πάντως πως το σενάριο επέκτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος, ανεξαρτήτως διάρκειας, αποτελεί...ξεκάθαρα μέρος της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, κάτι που φανερώνεται και από το γεγονός ότι το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος στο Euro-working group της Πέμπτης, που έγινε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου.
Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η Αθήνα σχεδιάζει να διατηρήσει το παράλληλο πρόγραμμα του ΔΝΤ – που λήγει τον Μάρτιο του 2016 – και να το χρησιμοποιήσει «αν έχουμε ανάγκη». Ο κ. Βενιζέλος αποσαφήνισε πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση υπογραφής νέου μνημονίου και νέας δανειακής σύμβασης.
Σκληρή στάση των δανειστών
Το ενδεχόμενο παράτασης του ευρωπαϊκού προγράμματος έρχεται στον απόηχο των ατελέσφορων διαπραγματεύσεων με την τριμερή στο Παρίσι, και καθώς τα χρονικά περιθώρια για ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχουν πλέον στενέψει.
Τα μηνύματα που έφερε η ελληνική αποστολή από το Παρίσι είναι πως η στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα είναι σκληρή, με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να φωτογραφίζει ένα «αδιάλλακτο» ΔΝΤ, που δεν ενδιαφέρεται για το «πώς θα είναι το πολιτικό σύστημα στη χώρα». «Μπορεί να έχουμε ολοκληρώσει το 99% των δεσμεύσεων μας, όμως αυτοί θέλουν και το 1%», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά σε «πηγαδάκι» που είχε με βουλευτές ο ΥΠΟΙΚ.
Η στάση του Ταμείου πάντως φαίνεται πως στηρίζεται και από την ευρωπαϊκή πλευρά, με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνα Κοτέ να διαμηνύει με σαφήνεια πως οι αποφάσεις για τη μετά μνημόνιο εποχή στην Ελλάδα «θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και μόνο τότε».
Πηγές του γερμανικού υπουργείου, δήλωναν αποφασισμένες να τηρήσουν σκληρή στάση, στηρίζοντας τρόικα και ΔΝΤ, πιστεύοντας ότι καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Ελλάδα δεν θα διακινδυνεύσει να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Βερολίνο δεν λένε «όχι» σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι η ενισχυμένη συμφωνία θα βοηθήσει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Εν τω μεταξύ, στον «αέρα» εξακολουθεί να βρίσκεται η ημερομηνία επιστροφής της τριμερούς στην Αθήνα, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα να αναφέρει σήμερα Πέμπτη πως στόχος είναι η «ολοκλήρωση της αξιολόγησης»