Πού είναι η Ευρώπη τώρα που “ξύπνησε” η Τουρκία; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Πού είναι η Ευρώπη τώρα που “ξύπνησε” η Τουρκία;


  • Ήρθαν οι κινήσεις της Τουρκίας να μας θυμίσουν για άλλη μα φορά ότι τα πράγματα σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου δεν είναι καθόλου απλά. Ύστερα από τέσσερα χρόνια μνημονίου και ακριβώς τη στιγμή που κυοφορούνται πολιτικές εξελίξεις ενώ αναδιαμορφώνεται η σχέση με τους δανειστές, η ένταση στα ελληνοτουρκικά αλλάζει τα δεδομένα.

Στα οικονομικά ρίσκα προστίθενται και τα γεωπολιτικά, με αποτέλεσμα τα περιθώρια χειρισμών για τη... χώρα μας να στενεύουν.

Η μεν κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους με σκοπό να αποκομίσει χαλαρότερη εποπτεία και μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους, έχοντας πλέον ένα πρόσθετο βάρος στην πλάτη της.

Υπό ιδανικές συνθήκες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσε ένα ισχυρό και πολύτιμο σύμμαχο για την Ελλάδα και όλες οι χώρες θα έπρεπε να συσπειρωθούν γύρω από την Ελλάδα και την Κύπρο εφόσον βάλλονται. Άλλωστε, η τουρκική προκλητικότητα έρχεται να θυμίσει και στους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα έχει ένα μόνιμο χάντικαπ και πρόσθετα οικονομικά βάρη να σηκώσει, λόγω της γειτνίασης με την Τουρκία.

Όμως οι συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ιδανικές και παρόλο που τα ελληνικά σύνορα είναι στην πραγματικότητα ευρωπαϊκά, η χώρας μας σηκώνει μόνη της τα βάρη φύλαξής τους. Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε τα τελευταία χρόνια, οι εταίροι μας δεν χαρίζουν… ούτε κάστανο.

Με αυτά τα δεδομένα η ένταση με την Τουρκία μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές, αν όχι ανατροπές στο σκηνικό.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρώπη αλλά και οι εσωτερικοί πολιτικοί συσχετισμού μπαίνουν σε άλλη προοπτική όταν συνυπολογιστούν και τα γεωπολιτικά ρίσκα.

Τα ελληνικά αιτήματα για ελάφρυνση του χρέους και χαλάρωση της λιτότητας, αλλά και η όποια διαπραγμάτευση επιχειρηθεί από μια πιθανή διαφορετική κυβέρνηση θα αποκτήσουν ένα πρόσθετο βαθμό δυσκολίας εάν υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία. Επιπλέον, εάν η Τουρκική επιθετικότητα κλιμακωθεί, το κόστος σύγκρουσης της Ελλάδας με τους εταίρους αυξάνεται κατακόρυφα. Δεν θα είναι εύκολο να ζητάμε στήριξη απέναντι στην Τουρκία και ταυτόχρονα να “χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι” για το χρέος.

Αλλά και στο εσωτερικό, το πολιτικό παιχνίδι περιπλέκεται. Εάν η κατάσταση οξυνθεί και δημιουργηθούν αβεβαιότητες ή εξωτερικές απειλές, πιθανόν να παρουσιαστούν νέου τύπου διλήμματα για την ανάγκη συνεργασιών και σχηματισμών εθνικής ανάγκης ή ενότητας.

Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου
Bookmark and Share