- Η αδιαλλαξία των αριθμών από πλευράς τρόικα, συνδέεται άμεσα με το την πολιτική αβεβαιότητα.
Η αμφισβήτηση της επάρκειας του Προϋπολογισμού του 2015 να διασφαλίσει το προβλεπόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» πάνω στο οποίο...στηρίζεται το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου τον επόμενο χρόνο παραμένει το κομβικό στοιχείο της άρνησης του ΔΝΤ και της τρόικα να αποδεχθούν μία συμφωνία με την Αθήνα.
Την εκτίμηση αυτή –που αποδέχθηκε χθες και το EuroWorkingGroup(EWG)– θα επιχειρήσει χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες είναι αλήθεια να ανατρέψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση προκειμένου να επιδιώξει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις την ύστατη στιγμή πριν από το τέλος του έτους. Για το λόγο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε ήδη νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους δανειστές σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή με Ζ.Κ. Γιούνκερ, Αγκελα Μέρκελ, Β. Σόιμπλε και κατά πληροφορίες θα επιδιώξει να μιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Στέλεχος της Κυβέρνησης σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι, είπε χαρακτηριστικά ότι σε κάθε επιπλέον «παραχώρηση» από την πλευρά της Αθήνας «το ΔΝΤ με την συναίνεση των υπολοίπων της τρόικα μετακινούσε... τα γκλοπόστ».
Η αλήθεια πάντως είναι ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού υπάρχει σωρεία στοιχείων που αφορούν στην διαμόρφωση του δημοσιονομικού κενού και τα οποία δεν εναρμονίζονται μεταξύ τους ώστε να δικαιολογούν επαρκώς την δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το οποίο η τρόικα επιμένει ότι είναι 2,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ αφορά στις προβλέψεις κωδικών εσόδων και δαπανών και 0,65 δις. αφορούν στις ανάγκες κάλυψης του ασφαλιστικού.
Το γεγονός ότι το EWG επιβεβαίωσε τα μεγέθη αυτά καθιστά τη δυνατότητα εύρεσης ενδιάμεσης λύσης ακόμα δυσκολότερο εγχείρημα για το ελάχιστο διάστημα που απομένει.
Όπως όμως διευκρινίζεται από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες η αδιαλλαξία των αριθμών από πλευράς τρόικα, συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ελλάδα «υποχρεώνει» την τρόικα να διασφαλίσει είτε την ολοκλήρωση του προγράμματος είτε να δρομολογήσει ένα «καθεστώς συνέχειας σ’ αυτό» που να μη εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Με άλλα λόγια, πίσω από τις εντολές με τις οποίες κινείται η τρόικα για αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται η «έγνοια» τόσο της Ευρωζώνης όσο και του ΔΝΤ να έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα όποια και αν είναι αυτή στο άμεσο μέλλον...
Εξ ου και η διαφανής πλέον πρόθεση της να υπάρξει –εκτός απροόπτου– μία παράταση του προγράμματος που να διεμβολίζει τις προοπτικές διακυβέρνησης μέσα στο 2015 είτε επισπευσθούν είτε όχι οι εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Του κ.Γ.Αγγέλη