- Η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα...ληφθεί απόφαση μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
"Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας", ανέφερε ένας εκ των αξιωματούχων.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στο Reuters πως οι συζητήσεις για τυχόν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης επισήμαναν πως η Αθήνα δεν γνωρίζει να γίνεται επανεξέταση του θέματος από την Ευρωζώνη και εκτίμησαν πως η χώρα δικαιούται μια ελάφρυνση του χρέους όπως της έχουν υποσχεθεί.
"Η συμφωνία για μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν ήταν λύση έκτακτης ανάγκης αλλά μια επιβράβευση για μία χώρα που τα κατάφερε. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε, η συζήτηση για μια ανακούφιση του χρέους πρέπει να συνεχιστεί, όπως συμφωνήθηκε", δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος.
Η Αθήνα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, ένα χρόνο νωρίτερα του αναμενόμενου και ετοιμάζεται να ξεπεράσει και φέτος το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε ανταπόδοση για αυτές τις προσπάθειες, η Ευρωζώνη έχει εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των τόκων του πρώτου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα και επιμήκυνσης της ωρίμανσης των δανείων του δεύτερου πακέτου από τα 32 έτη σε περίπου 50 έτη. Ωστόσο οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η μεταβολή της οικονομικής κατάστασης της Ευρωζώνης και της Ελλάδας.
"Η πραγματικότητα έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους πάνω στις οποίες φτιάχτηκε η βάση της δέσμευσης του Νοεμβρίου του 2012", είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης για την πρόθεση του μπλοκ να χαλαρώσει τους όρους για την Ελλάδα.
"Έτσι όπως έχει η κατάσταση, δεν έχει και πολύ νόημα να πούμε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι πάρα πολύ βιώσιμο".
Πηγή:www.capital.gr