- Πόλεμο τιμών με τις ΗΠΑ, που θα έχει όμως σοβαρό αντίκτυπο στη ... Ρωσία, ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία.
Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να ρίξει το γάντι στους.. Αμερικανούς παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, αρνούμενος να μειώσει την παραγωγή του, γεγονός που τορπίλισε τις τιμές του «μαύρου χρυσού» στα χαμηλότερα επίπεδα 4-5 ετών.
Το αργό υποχώρησε κάτω και από τα 69 δολάρια το βαρέλι, ενώ πολλοί παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι έχει ακόμη αρκετά περιθώρια πτώσης. Μόνο από τον Ιούνιο το πετρέλαιο έχει πλέον υποχωρήσει 37% περίπου, μέσα στο περιβάλλον υπερπροσφοράς που προκαλεί η εκτίναξη της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πλούσια προσφορά από κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και τη μειωμένη ζήτηση σε Κίνα και Ευρώπη.
Η απόφαση διατήρησης της παραγωγής στα ισχύοντα επίπεδα δεν αιφνιδίασε τους αναλυτές, που εκτιμούν ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να «περιθωριοποιήσει» ορισμένους παραγωγούς στις ΗΠΑ που χρειάζονται υψηλότερες τιμές για να συνεχίσουν. Προκάλεσε όμως δυνατούς «πονοκεφάλους» στον πρόεδρο Πούτιν, καθώς η πτώση των τιμών αναμένεται να έχει ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία.
Ηδη την Παρασκευή το ρωσικό ρούβλι σημείωσε και νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ οι ζημιές από την αρχή του έτους ανέρχονται στο 25%.
Αν και δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, βρέθηκε στη Βιέννη ως εκπρόσωπος της Ρωσίας, αλλά τελικά η Σαουδική Αραβία έκανε το παιχνίδι της και η Μόσχα πρέπει να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα: Η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι προκαλεί στη χώρα ετήσιες ζημιές 100 δισ. δολαρίων...
Κατερίνα Κοσμά