Οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με όποιον αναδείξει η κάλπη και δεν το κρύβουν. Αυτό που δεν συζητούν όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, είναι το «κούρεμα» χρέους και η υπαναχώρηση στα «συμπεφωνημένα».
Είναι σαφές το μήνυμά τους;
Ο Μαριάνο Ραχόι ας πούμε ότι είναι ένας κεντροδεξιός Ισπανός πολιτικός και ότι νιώθει βαριά την ανάσα των Podemos στον σβέρκο του και..και είχε κάθε λόγο να έρθει στην Αθήνα ώστε να βοηθήσει τον φίλο του Α. Σαμαρά στην εκλογική του μάχη.
Παίζει, όμως, να σκεφτόταν και ότι η χώρα του μας έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ, είτε απευθείας, είτε με εγγυήσεις και ότι κάποια στιγμή πρέπει να της επιστραφούν…
Ο Β. Σόιμπλε, δεξιός πολιτικός και αυτός, μας θύμισε επίσης χθες ότι «οι βασικές συνθήκες δεν αλλάζουν» και πως "όποιος κι αν κερδίσει στις εκλογές" η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει με την ίδια πολιτική.
Παίζει, βέβαια, να θυμόταν και αυτός ότι ο Γερμανός φορολογούμενος έχει δώσει τα περισσότερα για τη διάσωση της Ελλάδας.
Για τον Φινλανδό πρωθυπουργό, Α. Σταμπ, που μας προειδοποίησε χθες με ένα ηχηρό "όχι" σε περίπτωση που ζητήσουμε διαγραφή χρέους, τι να πούμε;
Ότι έχει και αυτός εκλογές σε ένα τρίμηνο και ότι μιλά για να τον ακούσουν οι εκλογείς και φορολογούμενοι της πατρίδας του; Ε, λοιπόν, και σε αυτούς απευθύνεται όταν λέει για την Ελλάδα ότι "θα παραμείνουμε σκληροί. Είναι ξεκάθαρο πως θα πούμε ένα ηχηρό 'όχι' στη συγχώρεση των δανείων", αλλά όχι μόνον σε αυτούς.
Είναι βέβαιο ότι στέλνει ένα σαφές μήνυμα και στον διεκδικητή της εξουσίας στη χώρα μας, τον Αλέξη Τσίπρα.
Το ίδιο μήνυμα που έστειλαν όλοι οι παραπάνω Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του επικεφαλής της ευρωζώνης, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος κατέστησε σαφές χθες, εκ μέρους των κρατών μελών της, πως "όποιοι κι αν είναι στη νέα κυβέρνηση θα εργαστούμε μαζί τους", ζητώντας ωστόσο να τηρηθούν οι συμφωνίες.
Τι από όλα αυτά δεν είναι αντιληπτό;
Ότι κάτι πρέπει να γίνει με το ελληνικό χρέος, είναι βέβαιο. Το παραδέχονται όλοι, με πρώτον τον Κλάους Ρέγκλινγκ, στα ηνία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, άρα γνήσιο εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ο οποίος μίλησε για μία ακόμη φορά χθες για "κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους".
Όλοι το βλέπουν το ζήτημα και όλοι είναι πρόθυμοι να το συζητήσουν, με όποια κυβέρνηση αναδείξει η ελληνική κάλπη. Ο Ιρλανδός, Μ. Νούναν, μιλά ήδη για ευρωπαϊκή διάσκεψη χρέους, βάζοντας μέσα τόσο τη χώρα του, όσο και όλες τις άλλες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους…
Όμως όλοι τους μιλούν, πρώτον, για τήρηση των συμφωνιών με την τρόικα, δεύτερον, για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, και πάντως για κοινά αποδεκτή λύση η οποία -κατά πάσα βεβαιότητα- δεν συμπεριλαμβάνει το κούρεμα χρέους, αλλά την ελάφρυνσή του από πλευράς διάρκειας και κόστους εξυπηρέτησης.
Την πιο νηφάλια προσέγγιση την έκανε χθες, πιθανότατα, ο Ντάϊσελμπλουμ, ο οποίος είπε: "Όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις εργάζονται εντός των περιορισμών που υπάρχουν. Εάν δεν έχεις αρκετά χρήματα, δεν μπορείς να ξοδέψεις. Εάν δεν μπορείς να βρεις δανειστές να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό σου, τότε δεν μπορείς να έχεις δημόσιες δαπάνες".
Είναι ένα μήνυμα το οποίο σαφώς δεν είχε ως αποδέκτη μόνον τον Α. Τσίπρα, αλλά συμπεριελάμβανε και τον αντιστοίχως Α. Σαμαρά, και διατυπώθηκε ώστε να θυμίσει στον μεν πρώτο πως τα λεφτά που τάζει από κάπου πρέπει να βρεθούν, στον δε δεύτερο ότι υπάρχει πάντα και η οδός του περιορισμού των δαπανών, ώστε να μην εξαντληθεί φορολογικά ο πολίτης και οδηγηθεί σε ακραίες λύσεις…
Προφανώς, είναι ένα μήνυμα που έπρεπε να είχε ακουστεί εδώ και πολύ καιρό στην πατρίδα μας…
Του κ.Ν.Γ.Δρόσου