- Απειλή για όλη την Αφρική αποτελεί η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ προειδοποίησε χτες η Χιρούτ Γκεμπρέ Σελασιέ, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ στην περιοχή, εκτιμώντας ότι η Νιγηρία, όπου ιδρύθηκε αυτή η οργάνωση, δεν μπορεί πλέον μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
«Είναι καιρός να περάσουμε στη δράση και να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο που συνιστά η Μπόκο Χαράμ για όλη την.. αφρικανική ήπειρο», εξήγησε η απεσταλμένη του ΟΗΕ, καλώντας τη Νιγηρία να είναι «καλύτερα διακείμενη» απέναντι στη στρατιωτική δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης που συγκρότησαν στα τέλη του 2014 έξι χώρες της περιοχής.
Η δύναμη αυτή μόλις έχει αρχίσει να λειτουργεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ της Αμπούζα και των γειτόνων της (Καμερούν, Τσαντ, Νίγηρας και Μπενίν).
«Η Νιγηρία δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζει το πρόβλημα ολομόναχη. Η Μπόκο Χαράμ δεν περιορίζεται πλέον μόνο στη Νιγηρία. Βλέπουμε μια πλημμύρα προσφύγων προς τον Νίγηρα, το Καμερούν ακόμη και το Τσαντ. Το Σαχέλ επηρεάζεται όλο και πιο πολύ», προσέθεσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, επισημαίνοντας την ύπαρξη ενός «στρατοπέδου εκπαίδευσης» της Μπόκο Χαράμ στο βόρειο Μάλι.
Η καταπολέμηση των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ θα είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών της Αφρικανικής Ενωσης που αρχίζει την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα.
Η Σελασιέ τόνισε ότι περιμένει στη σύνοδο η Αφρική να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που θέτει η Μπόκο Χαράμ και να συμβάλει στην αντιμετώπισή του, ενώ παράλληλα έκρινε αναγκαία μια διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, προς την περιφερειακή αυτή δύναμη που συγκρότησαν χώρες «των οποίων ο προϋπολογισμός για την ασφάλεια δεν είναι πολύ υψηλός».
Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από το 2009 στις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ και τις επιχειρήσεις καταστολής των ανταρτών από τον στρατό, ενώ περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των βιαιοτήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, στην πόλη Γιόλα, πρωτεύουσα της επαρχίας όπου δρα κυρίως η Μπόκο Χαράμ, οι πρόσφυγες ξεπερνούν τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων που φτάνει τις 400 χιλιάδες, ενώ μόλις ένα μικρό μέρος του ενάμισι εκατομμυρίου προσφύγων έχουν βρει καταφύγιο στους καταυλισμούς.
Στην επαρχία βρίσκονται πέντε επίσημοι καταυλισμοί προσφύγων και 15 ακόμα που «μοιάζουν με καταυλισμούς», ενώ οι υπόλοιποι μόνοι τους προσπαθούν να βρουν ένα ασφαλές μέρος σε εκκλησίες, νοσοκομεία και σχολεία. Για μία ακόμα «μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση» μίλησε και η UNICEF, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας εν όψει και των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στις 14 Φεβρουαρίου. Ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, Μανουέλ Φοντέν, επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε το φαινόμενο διάχυσης της βίας στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες της περιοχής».
Tης κ.Χρ.Κατσαρού