Κλιμάκια του ΔΝΤ ..."βολτάρουν" σε ιδιωτικές κλινικές. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Κλιμάκια του ΔΝΤ ..."βολτάρουν" σε ιδιωτικές κλινικές.


Τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ υπό τις εντολές της γερμανικής εταιρείας "Γκλίζ"πραγματοποιούν καθημερινές επισκέψεις σε ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και του Πειραιά με σκοπό την σύνταξη του Νομοθετικού πλαισίου για το Ελληνικό brand του Ιατρικού Τουρισμού.


Έργο που ακούγεται, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται, ότι θα πληρωθεί με το αστρονομικό ποσό των... 15 εκατ. ευρώ... 15 εκατ. ευρώ.

Οι επισκέψεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία και προγραμματισμό με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ). Παράγοντας του κλάδου της ιδιωτικής περίθαλψης μας επιβεβαίωσε τα παραπάνω τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα του μνημονίου και άρα έχει υπογραφεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πανελλήνια Ένωση Κλινικών σκοπεύει να πιέσει προς την πλευρά της Πολιτείας για την άμεση σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού, ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με επταμελή σύνθεση, στο οποίο θα μετέχουν μέλη από τις Ιδιωτικές Κλινικές, από τα Κέντρα Αποκατάστασης, από Αεροπορικές εταιρείες αλλά και ξενοδοχεία προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις οικονομικές δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο ιδιαίτερος τουρισμός
Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΕΙΚ, 150.000 Κοσοβάροι κατευθύνονται για υπηρεσίες υγείας στην γείτονα Τουρκία, το εργατικό δυναμικό της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ πηγαίνει στην Γερμανία και εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στην Γερμανία, Τουρκία και Ισραήλ.

Αναλυτικότερα η πίεση που θα ασκήσει η ΠΕΙΚ θα είναι προς τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α. για τον ιατρικό τουρισμό που θα χρηματοδοτεί:
την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, τη συμμετοχή στις εκθέσεις, τη δημιουργία πολύγλωσσων εντύπων και ιστοσελίδων, τη εκμάθηση ξένων γλωσσών του προσωπικού
τη συμμετοχή του κλάδου στα περίπτερα του ΕΟΤ κ.λπ. στις διεθνείς εκθέσεις και η διανομή εντύπου υλικού που θα αφορά τον Ιατρικό τουρισμό, ως προϊόντος της χώρας μας
να επιτραπεί στις λειτουργούσες Κλινικές να ιδρύουν σε νησιά πολύ-ιατρεία με αίθουσα μικρό-επεμβάσεων, χωρίς γραφειοκρατία, για την άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων την μεταφορά τους στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Κλινικών
την απαλλαγή από τον ΦΠΑ ή η μετάπτωση του στο 6% για τους αλλοδαπούς ασθενείς
την αντιμετώπιση των προβλημάτων έκδοσης VISA Sengen σε τρίτες χώρες, πιθανώς με επαναφορά του καθεστώτος της έκδοσης ειδικής VISA για ιατρικούς λόγους.

Τι κάνει η γείτονα χώρα

Ο σχεδιασμός της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό είναι να καταστεί η χώρα ο 3ος προορισμός διεθνώς, μετά την Αμερική, την Γερμανία και πριν από την Ταϋλάνδη και την Ινδία. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών χρηματοδοτεί σε επίπεδα 50 έως 70% την συμμετοχή των ιδιωτικών κλινικών σε όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις, ενώ κάθε Νοέμβριο γίνεται ο προγραμματισμός για όλη την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, χρηματοδοτεί την πιστοποίηση με το αμερικανικό JCI κατά 50%.
Όλοι οι ασθενείς ιατρικού τουρισμού, για νοσηλείες πάνω από 1000 δολ., επιχορηγούνται για τα αεροπορικά τους εισιτήρια από την Turkish Airlines κατά 15% στην Οικονομική θέση και 25% στην Business Class. Επίσης το υπουργείο Οικονομικών της χώρας χρηματοδότησε τη συμμετοχή , μόνο τα τελευταία 7 χρόνια, σε 350 events and Workshops σε 94 χώρες.
Ο στόχος για το 2015 είναι να αποφέρει στην Οικονομία 500 εκατ. Δολάρια.

Της κ.Δ.Καραγιαννοπούλου
Bookmark and Share