- Σε μια στιγμή αυξανόμενης έχθρας λόγω των πρόσφατων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ και εξαιτίας της οργής της απέναντι στην πρόθεση του ΟΗΕ να τιμωρήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο έδαφός της, η Βόρεια Κορέα φαίνεται να αντιδρά δυναμικά.
Αν..αληθεύει το εύρημα, το οποίο βασίζεται σε πρόσφατες εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους, θα αποτελεί μια επιπλέον ανησυχία για τις ΗΠΑ αλλά και για τους γείτονες της Βόρειας Κορέας.
Η κινητικότητα στον πυρηνικό αντιδραστήρα ισχύος 5 μεγαβάτ, ο οποίος βρίσκεται στη Γιονγκμπιόν, παρακολουθείται στενά, καθώς η Βόρεια Κορέα φέρεται να έχει έναν αριθμό ακατέργαστων πυρηνικών βομβών. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο με πυρηνικούς πυραύλους που θα μπορούσαν μια μέρα να χτυπήσουν το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο αντιδραστήρας στη Γιονγκμπιόν, ο οποίος έχει παραγάγει πλουτώνιο που χρησιμοποιήθηκε σε προηγούμενες δοκιμές πυρηνικών εκρήξεων, είχε κλείσει το 2007 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αφοπλισμού, τέθηκε ξανά σε λειτουργία το 2013, για να ξανακλείσει τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.
Πιθανές ενδείξεις από τις φωτογραφίες των δορυφόρων (24 Δεκεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου) δείχνουν ότι ο αντιδραστήρας βρίσκεται στα αρχικά στάδια για να επαναλειτουργήσει. Από αυτές τις φωτογραφίες φαίνεται ανάδυση του ατμού από την εγκατάσταση όπου γίνεται επεξεργασία των υλικών και ξαφνική αύξηση του φαινομένου του λιώσιμου του χιονιού που βρίσκεται στις οροφές του αντιδραστήρα και άλλων εγκαταστάσεων.
Το Αμερικανο-Κορεατικό ινστιτούτο, στη σχολή Ανώτερων Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου «John Hopkins», ανέφερε ότι εφόσον η πρόσφατη περίοδος παρατήρησης ήταν μόλις δύο εβδομάδες, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα για το τι συμβαίνει. Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, 38 North δημοσίευσε τα ευρήματα.
Ο αντιδραστήρας του Γιονγκμπιόν ενδεχομένως να παράγει περίπου όση ποσότητα πλουτωνίου χρειάζεται μια βόμβα, σε περίοδο ενός έτους. Οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου που βρίσκονται εκεί θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια δεύτερη μέθοδο για την παραγωγή σχάσιμου υλικού για την κατασκευή βομβών. Δεν είναι ακόμα σαφές αν η Βόρεια Κορέα έχει την τεχνολογία που είναι απαραίτητη για την κατασκευή κεφαλών μικρού μεγέθους που να προσαρτώνται σε πυραύλους, αλλά κάθε πυρηνική δοκιμή φέρνει πιο κοντά τους επιστήμονές της στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι είναι πρόθυμη να επανέλθει στη διαπραγμάτευση για τον διεθνή πυρηνικό αφοπλισμό που έγινε τελευταία φορά το 2008, όμως η Ουάσιγκτον απαιτεί να γίνουν πρώτα χειροπιαστά βήματα που να δείχνουν πως παραμένει αφοσιωμένη στις δεσμεύσεις του παρελθόντος για τα πυρηνικά.
Είναι αξιοσημείωτο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν μια πρόσφατη προσφορά από τη Βόρεια Κορέα για να εφαρμόσουν ένα προσωρινό μορατόριουμ στις πυρηνικές δοκιμές τους, αν η Ουάσιγκτον δεν πραγματοποιήσει τις ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα. Η Πιονγιάνγκ ισχυρίζεται ότι αυτές οι ασκήσεις αποτελούν προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν με αυτή τη σύνδεση, ισχυριζόμενοι πως οι στρατιωτικές ασκήσεις είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα και δεν είναι δυνατό να εξισώνονται με μία πυρηνική δοκιμή. Έτσι θεωρούν πως με έμμεσο τρόπο η Βόρεια Κορέα γίνεται απειλητική.
Ας μην λησμονούμε το γεγονός πως οι ασταθείς δεσμοί της Πιονγιάνγκ με την Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν περισσότερο λόγω μιας πρόσφατης ταινίας του Χόλιγουντ που απεικόνιζε τη δολοφονία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν. Από την άλλη, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα για τις επιθετικές ενέργειες χάκερ εναντίον του παραγωγού της ταινίας Sony με αποτέλεσμα να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη χώρα, για να λάβουν την οργισμένη αντίδραση από την Πιονγιάνγκ, η οποία αρνείται την κυβερνοεπίθεση.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/274245/voreia-korea-etoimi-na-thesei-xana-se-leitourgia-ton-puriniko-tis-adidrastira/#ixzz3QDJwPZm9
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook