- Οι πάντες είναι ικανοποιημένοι και περήφανοι(!) στην Τουρκία για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Ελλάδα.
Από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών θεωρούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ... σύμβολο της δικής τους επιτυχίας ή της προοπτικής τους για επιτυχία.
Ονόματα προσκείμενα στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης παρομοιάζουν την αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα με την εκλογική νίκη του κόμματός τους το 2002, ενάντια σε αυτό που ονομάζουν εκείνοι κατεστημένο. Αναφέρουν επίσης ότι η ανοδική πορεία του κόμματός τους από το 2002 μέχρι σήμερα είναι μια ιστορία παράλληλη προς την εξαφάνιση του τουρκικού κεντροδεξιού χώρου.
Το φιλοκουρδικό κόμμα που πρώτο που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η νίκη αυτή είναι σημάδι της μελλοντικής επιτυχίας του ίδιου. Κι αυτό επειδή το φιλοκουρδικό κόμμα, μεταξύ άλλων αυτοχαρακτηρίζεται και «αριστερό».
Την ίδια ικανοποίηση εκφράζει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΛΚ - αξιωματική αντιπολίτευση). Δημοσιογράφοι προσκείμενοι στο κόμμα δηλώνουν ότι «σειρά έχει το ΡΛΚ».
Ο ηγέτης του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συγχαρητήριά του επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρει τα εξής: «Είμαι βέβαιος ότι η παραδειγματική νίκη της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας θα διασφαλίσει τη σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα. Η εκλογική σας νίκη έδειξε την άνοδο της Αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας και αυτό μας ενθαρρύνει, αφού υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο».
Υπογραμμίζει, δε, και την «επιθυμία» του κόμματός του για «συνεργασία» μεταξύ των δύο κομμάτων «για την «ενίσχυση της συμπαράστασης μεταξύ των γειτονικών και αδελφών χωρών».
Το εμφανώς αντιευρωπαϊκό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος, δια του αντιπροέδρου του Τουγρούλ Τουρκές κάνει μια σχετικά πιο ψύχραιμη ανάλυση υπογραμμίζοντας:
«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ψήφος στην Αριστερά. Οι σχέσεις των κεντρώων κομμάτων με την ΕΕ και στο πλαίσιο των σχέσεων αυτών τα μέτρα λιτότητας και τα αυστηρά μέτρα που επιχειρείται να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, η ανεργία κλπ. όλα αυτά δημιούργησαν στον Έλληνα πολίτη την ανάγκη για μια νέα φωνή».
Ο Τουρκές λέει επίσης ότι «σαφώς και πρόκειται για αριστερό κόμμα, αλλά η ρητορική του αφορά τα μέτρα λιτότητας της ΕΕ και την αντίδραση προς αυτά, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό».