Τι πραγματικά συμβαίνει με τα Tαμεία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Τι πραγματικά συμβαίνει με τα Tαμεία.

 
  • Ανεργία και εισφοροδιαφυγή δοκιμάζουν τις αντοχές των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και ποιοι είναι οι κίνδυνοι.
  • Πού τοποθετείται η «μαύρη τρύπα» και πόσα κεφάλαια υπάρχουν στα «θησαυροφυλάκια».
  • Πού φτάνουν οι ..μαύρες τρύπες


Μια άκρως εύθραυστη ισορροπία τρόμου, με τα έσοδα να μην επαρκούν και την κρατική χρηματοδότηση να... καλύπτει την τελευταία στιγμή τις τρύπες, ακολουθούν οι διοικήσεις των ταμείων για την πληρωμή, κάθε μήνα, των συντάξεων.

Η κατάσταση είναι οριακή, τα τελευταία πολλά χρόνια, καθώς η μείωση της απασχόλησης, η ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας καθώς και η πτώση των μισθών έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, στο οποίο ήταν μέλη τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης όσο και ο Γενικός Γραμματέας Γ. Ρωμανιάς, εκτιμούσε ότι 20 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση είναι οι απώλειες εσόδων από την ανεργία, την ύφεση και την εισφοροδιαφυγή.

Τα επίσημα στοιχεία των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων δείχνουν τρύπα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα διευρύνεται και ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, υπό την παραδοχή ότι δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στο υπερεπικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑ).

Μέσα σε ένα τρίμηνο τα έσοδα των ταμείων υποχώρησαν κατά 18%, ενώ σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η ρύθμιση των οφειλών καθώς σύμφωνα με στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών οι αιτήσεις που υποβάλλονται έπεσαν τον Ιανουάριο κάτω από 1.000 την ημέρα.

Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για το 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα οποία η ρευστότητα των ταμείων από 2,155 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2013 περιορίστηκε σε μόλις 435 εκατ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο (-79,8%).

Αλλά και τα στοιχεία του συστήματος Ήλιος κατέγραψαν για τον Ιανουάριο αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης παρά τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων. Συγκεκριμένα, για την καταβολή 2.654.198 συντάξεων δαπανήθηκαν 2,338 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, όταν τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους, δαπανήθηκαν 2,331 δισ. ευρώ για την πληρωμή 2.654.913 συντάξεων.

Μάλιστα, η εικόνα επιδεινώνεται εάν συνυπολογιστούν και οι δαπάνες για την πληρωμή συντάξεων στους χιλιάδες συνταξιούχους που αναμένουν στην ουρά. Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα περισσότερες από 350.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ, με το χρόνο αναμονής να φτάνει και να ξεπερνά τα δύο χρόνια. Για την άμεση καταβολή όλων αυτών των συντάξεων και των εφάπαξ, εκτιμάται ότι απαιτούνται 2,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το σκηνικό, δεν περιλαμβάνονται οι δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης για μια σειρά βελτιωτικές παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων και αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Μόνο η καταβολή της 13ης σύνταξης, στους χαμηλοσυνταξιούχους των 700 ευρώ, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει άλλα 540 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται πως θορύβησαν τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Ρωμανιά, ο οποίος σε τηλεοπτικές του δηλώσεις εκτίμησε ότι ενώ έως και τον Φεβρουάριο δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων, τον Μάρτιο τα πράγματα θα είναι λίγο σφιχτά.

Τόσο ο ίδιος όσο και οι αναπληρωτές υπουργοί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης και Οικονομικών Δ. Μάρδας έσπευσαν να καθησυχάσουν τους ασφαλισμένους, όμως αυτό που στην πράξη τρόμαξε έναν έμπειρο της κοινωνικής ασφάλισης όπως είναι ο Γ. Ρωμανίας δεν είναι τίποτε άλλο από τον μόνιμο πονοκέφαλο των ανθρώπων που διαχειρίζονται το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης, τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Της κ.Ρ.Σαλούρου
Bookmark and Share