- Η σύσταση του εκδοτικού οίκου Oxford University Press (OUP) προς τους συγγραφείς να αποφεύγουν να αναφέρονται σε χοίρους, λουκάνικα ή άλλες λέξεις που μπορεί να σχετίζονται με αυτά στα παιδικά βιβλία, ώστε να μην προσβάλλονται οι μουσουλμάνοι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλούς Βρετανούς βουλευτές.
Η ύπαρξη αυτών των.. συστάσεων αποκαλύφθηκε στη διάρκεια μιας συζήτησης στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC4 με θέμα την ελευθερία του Τύπου, μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον της γαλλικής, σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο παρουσιαστής της εκπομπής Τζιμ Νότι, η σύζυγος του οποίου θα δημιουργήσει μια εκπαιδευτική σειρά για τον OUP, δήλωσε: «Έλαβα μια επιστολή εδώ την οποία απέστειλε ο OUP προς έναν συγγραφέα που γράφει κάτι για μικρά παιδιά. Μεταξύ των πραγμάτων που απαγορεύονται στο κείμενο που έχει ζητήσει ο OUP είναι τα ακόλουθα: οι χοίροι, τα λουκάνικα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να εκληφθεί ως χοιρινό».
«Αν ένας αξιοσέβαστος εκδοτικός οίκος που συνδέεται με έναν ακαδημαϊκό ίδρυμα λέει ότι πρέπει να γράψεις ένα βιβλίο στο οποίο δεν μπορείς να αναφέρεις τα γουρούνια επειδή κάποιοι άνθρωποι μπορεί να προσβληθούν, τότε είναι απλώς γελοίο», πρόσθεσε ο Νότι.
Ο OUP, όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, απάντησε ότι «δεν απαγόρευσε εντελώς τους χοίρους ή το χοιρινό από τα βιβλία του» και ότι δεν έχουν υπάρξει πρόσφατα αλλαγές στις συστάσεις του.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στη Βρετανία, χώρα της διάσημης παιδικής τηλεοπτικής σειράς «Πέππα, το γουρουνάκι».
Ο συντηρητικός βουλευτής Φίλιπ Ντέιβις διερωτήθηκε: «Πώς στο καλό μπορεί κάποιος να θεωρήσει προσβλητική τη λέξη “γουρούνι” ή “χοιρινό”;» «Καμία λέξη δεν είναι προσβλητική. Το συγκείμενο στο οποίο χρησιμοποιείται μπορεί να είναι προσβλητικό», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής των Εργατικών και μουσουλμάνος Χάλιντ Μάχμουντ δήλωσε στη Daily Mail: «Πρόκειται απολύτως για ανοησίες. Και όταν οι άνθρωποι το παρατραβάνε, τότε όλη η συζήτηση απαξιώνεται».