- Κορυφώνεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, η οποία σχετίζεται με επτά θανάτους.
Στον μακάβριο κατάλογο προστέθηκε χθες το πρωί ένας...T 55χρονος, ο οποίος δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο. Στον άτυχο άνδρα απομονώθηκε ο πανδημικός ιός τύπου Α (Η1Ν1) και όχι το μεταλλαγμένο στέλεχος Α (Η3Ν2), που δεν καλύπτει πλήρως το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η γρίπη έδειξε χθες τα... δόντια της, καθώς -εκτός από τον νεκρό- επτά άνθρωποι εισήχθησαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι το απόγευμα, 16 άνθρωποι νοσηλεύονταν στην Εντατική με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Οι ειδικοί του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης και του Ινστιτούτου «Παστέρ» εκτιμούν ότι η κορύφωση της επιδημίας αναμένεται πέντε έως επτά εβδομάδες μετά την έναρξή της. Με αυτό το δεδομένο, η γρίπη θα κορυφωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τα μέσα Μαρτίου.
Ενδεικτικός της δραστηριότητας του ιού είναι ο αριθμός των επισκέψεων σε γιατρό με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης (γριπώδης συνδρομή). Τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2014 το 8% έως 10% των επισκέψεων αφορούσαν «γριπώδη συνδρομή», ποσοστό που σήμερα ξεπερνά το 13%.
Με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, το ποσοστό αυτό σημαίνει ότι επισκέπτονται καθημερινά τον γιατρό περίπου 17.000 Ελληνες, με συμπτώματα όπως πόνο στα οστά, μπούκωμα, συνάχι, βήχα και πυρετό. Στο τέλος Δεκεμβρίου ο αριθμός αυτός κυμαινόταν από 10.000 έως 13.000.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου «Παστέρ» δείχνουν ότι στον ελληνικό πληθυσμό κυκλοφορούν ταυτόχρονα ιοί γρίπης τύπου Α και Β, αλλά με διαφορετική συχνότητα. Από τον ιό γρίπης Α κυκλοφορεί κατά κύριο λόγο ο υπότυπος Α (Η3Ν2) και σε ελάχιστες περιπτώσεις ο υπότυπος Α (Η1Ν1pdm09), το γνωστό πανδημικό στέλεχος.
Το στέλεχος του ιού γρίπης που «ευθύνεται» για το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων γρίπης στην Ελλάδα είναι το A (H3Ν2). Τα πρώτα στελέχη του που απομονώθηκαν στα εργαστήρια ελέγχθηκαν για παρουσία μεταλλάξεων στο γονίδιο της αιμοσυγκολλητίνης τους.
Με βάση τα εργαστηριακά δεδομένα, τα στελέχη A (H3N2) που έχουν απομονωθεί από ασθενείς στην Ελλάδα τη φετινή περίοδο παρουσιάζουν γενετικές μεταβολές που υποδεικνύουν αντιγονική παρέκκλιση, δηλαδή τάση των στελεχών να διαφέρουν από το στέλεχος του εμβολίου.
Αυτό οδηγεί σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του συγκεκριμένου ιού. Ο βαθμός της αποτελεσματικότητας του εμβολίου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Διατηρεί, ωστόσο, την αποτελεσματικότητά του έναντι των ιών γρίπης Α (Η1Ν1) και Β.
Το εμβόλιο προστατεύει μερικώς και από τον μεταλλαγμένο ιό. Ακόμη και αν δεν υπάρχει πλήρης ταύτιση ή υπάρχει χαμηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους Α (Η3Ν2), όποιος έχει κάνει το εμβόλιο μπορεί να αποφύγει ή να περάσει ηπιότερα τη γρίπη από αυτόν τον ιό.
Οδηγίες
Τα μέτρα προφύλαξης
Τακτικό πλύσιμο των χεριών, αποφυγή του συγχρωτισμού και παραμονή στο σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα γρίπης είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης.
Τα μέτρα αυτά πρέπει να τηρούνται σχολαστικά από άτομα που βρίσκονται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου», καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές επιπλοκές. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και να οδηγήσει και στον θάνατο.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Οσοι, όμως, ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, όπως: Πνευμονία από τον τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, παρόξυνση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιακής ανεπάρκειας ή διαβήτη. Τα παιδιά ενδέχεται να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.
Η πρόληψη της γρίπης γίνεται και με τη γνώση των τρόπων μετάδοσης: Ο ιός μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Μεταδίδεται, επίσης, μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του.
Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους) αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης καλύπτετε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και πλένετε τακτικά τα χέρια.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο και βήχα (συνήθως ξηρό).
Πηγή Έθνος