Apple πρώτη εταιρεία στον πλανήτη με κεφαλαιοποίηση …3,5 φορές το ελληνικό ΑΕΠ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Apple πρώτη εταιρεία στον πλανήτη με κεφαλαιοποίηση …3,5 φορές το ελληνικό ΑΕΠ!


  • Πάνω απ΄τα 122,02 δολάρια έκλεισε η μετοχή  της Apple, με την τιμή αυτή να εκτοξεύει  την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 705 δισ. δολ. κάνοντάς την την πρώτη που ξεπέρασε σε αξία τα 700 δισ.δολ!


Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τετράμηνο, η χρηματιστηριακή αξία της Apple στο NYSE ξεπερνά τα 700 δισ. δολάρια, με “καύσιμο” τις..εξαιρετικές πωλήσεις του ομίλου στην Ασία και συγκεκριμένα στις αγορές της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Πρόκειται για μια κεφαλαιοποίηση-μαμούθ, σχεδόν διπλάσια των υπόλοιπων “μεγάλων” του S&P 500: η Exxon Mobil αποτιμάται στα 381 δισ. δολάρια, η Berkshire Hathaway στα 369 δισ. και της Google στα 365 δισ. δολάρια.

Μπορεί η πρώτη εταιρεία που ξεπέρασε το όριο των 700 δισ. δολαρίων να βρεθεί ακόμη υψηλότερα; Πολλοί πιστεύουν πως θα το πετύχει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως ανάμεσά τους δεν περιλαμβάνονται διάφοροι... θεωρητικοί της υπόθεσης, αλλά μεγαλοεπενδυτές που έχουν τοποθετήσει πολύ, και ζεστό, χρήμα στην εταιρεία.

Στην πρώτη γραμμή αυτών, βρίσκεται ένας επενδυτής-θρύλος, ο Carl Icahn, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και αρκετό διάστημα πως η “δίκαιη αποτίμηση” της εταιρείας με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια βρίσκεται στο 1,3 τρις. δολάρια, δηλαδή η τιμή της μετοχής της θα έπρεπε να είναι στα 216 δολάρια, από 124 δολάρια που βρέθηκε προ ημερών.

Τι υποστηρίζει ο Icahn, από τους γνωστότερους ακτιβιστές-επενδυτές της δεκαετίας του 1980, μέλος των corporate raiders της εποχής, που κατέχει περίπου 53 εκατ. μετοχές της Apple, αξίας 6,5 δισ. δολαρίων; Υπολογίζει πως η δίκαιη αποτίμηση είναι 20 φορές τα κέρδη ανά μετοχή και σε συνδυασμό με τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (178 δισ. δολάρια!) που επιμερίζονται σε 22 δολάρια ανά μετοχή, καταλήγει στη τιμή των 216 δολαρίων ανά μετοχή, δηλαδή 70% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Ο ίδιος υποστηρίζει πως ο υπολογισμός αυτός είναι συντηρητικός, ιδιαίτερα εάν η εταιρεία προχωρήσει στην διάθεση νέων υπηρεσιών, όπως το Apple TV. Ήδη τα κέρδη του από το 2013, όταν με ένα... tweet αποκάλυψε πως έχει χτίσει μια σημαντική θέση στην Apple, έχουν αυξηθεί θεαματικά.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν πως, σε προσαρμοσμένη βάση (πληθωρισμό), η μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας έχει ακόμα δρόμο, καθώς το 1999 η Microsoft είχε φθάσει να αποτιμάται στα 613 δισ. δολάρια, το οποίο σήμερα μεταφράζεται σε σχεδόν 874 δισ. δολάρια. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό δεν έχει τόση σημασία. Το σημαίνον και η ουσία βρίσκεται στο τεράστιο momentum που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Σπάει ρεκόρ

Προ ημερών η Apple ανακοίνωσε πως πωλήσεις και κερδοφορία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Ανακοίνωσε κέρδη 18 δισ. δολ. για το τελευταίο τρίμηνο του 2014 (από 13,1 δισ. δολ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 48%, στα 3,06 δολ. (από 2,07 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα). Πρόκειται για τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της Wall Street.

Αιτία, οι πωλήσεις-ρεκόρ iPhone 6 και 6 Plus, ιδιαίτερα στην Ασία. Μέσα σε ένα τρίμηνο πουλήθηκαν συνολικά 74,5 εκατ. iPhones, αυξημένα κατά 46% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 687 δολ. σε σύγκριση με 637 δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια στιγμή, οι συνολικές πωλήσεις των εφαρμογών και αγορών που πραγματοποιήθηκαν μέσω του App Store αυξήθηκαν κατά 50% την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το 2013 ήταν λίγο πάνω από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στηριζόμενη στην ισχύ των αποτελεσμάτων της, οι επικεφαλής της Apple σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε επιστροφή κεφαλαίων 130 δισ. δολαρίων στους μετόχους έως τα τέλη του 2015, μέσω επαναγοράς μετοχών και καταβολής μερισμάτων. Οι μέτοχοι έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, ιδιαίτερα οι παλαιότεροι: το τελευταίο δωδεκάμηνο, η τιμή της μετοχής έχει ενισχυθεί κατά 65%, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της έχει αυξηθεί κατά 50.600% (!) από τον Δεκέμβριο του 1980, όταν πραγματοποιήθηκε το ΙΡΟ της εταιρείας. Όσο για το ρευστό της, κρατάει στο ταμείο 178 δισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί σε 556 δολάρια για κάθε Αμερικανό.

Οι κινήσεις

Οι επιδόσεις αυτές δείχνουν πως το μοντέλο που έχει υιοθετήσει η αμερικανική εταιρεία (παρότι δεν θεωρείται πως βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, αντίθετα κατά καιρούς παρουσιάζει προϊόντα ή δυνατότητες που ανταγωνιστές της έχουν κυκλοφορήσει πρώτοι) δουλεύει καλά. Ο αμερικανικός κολοσσός κυριαρχεί με τα tablets και τα κινητά τηλέφωνά του, ετοιμάζει νέα σειρά προϊόντων και αποτελεί σήμερα ένα από τα πολυτιμότερα brand names παγκοσμίως. Καθώς έχει αναπτύξει ένα συνδυαστικό μοντέλο χονδρικών και λιανικών πωλήσεων, πουλώντας σε παρόχους τηλεφωνίας, απευθείας στους καταναλωτές από ηλεκτρονικό κατάστημα και από ιδιόκτητα καταστημάτων, έχει πετύχει να καρπώνεται το μέγιστο από την πώληση των προϊόντων του.

Οι επικεφαλής του ομίλου ήδη εργάζονται σε νέα σχέδια, προκειμένου να συνεχιστεί η δυναμική που αναπτύχθηκε με τα iPhone και iPad και βρίσκεται σε εξέλιξη με τα Apple Watch. Μια νέα πηγή εσόδων ακούει στο Apple Pay, που επιτρέπει όλες τις συναλλαγές να πραγματοποιούνται μέσω της συσκευής. Προς το παρόν, πάντως, η αμερικανική εταιρεία προσανατολίζεται σε νέες επενδύσεις, μια από τις οποίες αποτελεί η δαπάνη 850 εκατ. δολαρίων για τη δημιουργία για την κατασκευή ηλιακού πάρκου στην Καλιφόρνια, σε συνεργασία με την First Solar.

Bookmark and Share