Νέα γενιά "distressed funds" έχει δημιουργηθεί με στόχο την Ελλάδα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Νέα γενιά "distressed funds" έχει δημιουργηθεί με στόχο την Ελλάδα.

Μυρίστηκαν αίμα...
 
  • Πρόκειται για τα γνωστά και ως "κοράκια" των αγορών, τα οποία εμφανίζονται εκεί όπου οι προοπτικές διαμορφώνονται από αρνητικές έως και καταστροφικές.
  •  Στελέχη τους είχαν εμφανιστεί τελευταία φορά στην Αθήνα λίγο πριν από τις πρώτες εκλογές του 2012.
  • Στα νέα funds φέρονται να συμμετέχουν και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων, μαζί με anchor investors προερχόμενους, μεταξύ άλλων, από μεγάλους οίκους διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ...

Στο δύο προς ένα διαμορφώνεται η αναλογία ξένων πωλητών προς ξένους αγοραστές ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με... ασφαλείς πληροφορίες μεγάλων ελληνικών χρηματιστηριακών. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στις τάξεις των αγοραστών έχει προσχωρήσει εδώ και μερικές εβδομάδες μια γενιά νέων επενδυτικών σχημάτων με στόχο να επωφεληθεί από τις πολύ χαμηλές τιμές στις οποίες έχουν διαμορφωθεί οι αποτιμήσεις κυρίως των ελληνικών τραπεζών, αλλά και άλλων μεγάλων εισηγημένων ομίλων, καθώς και των χρεογράφων τους.

Σύμφωνα με πηγές από το Λονδίνο, στα funds αυτά, που ειδικεύονται στο distressed equity, φέρονται να συμμετέχουν και κεφάλαια ελληνικών συμφερόντων, μαζί με anchor investors προερχόμενους μεταξύ άλλων από μεγάλους οίκους διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αυτά τα distressed equity funds έχουν συγκεντρώσει soft commitments -δηλώσεις προθέσεων δηλαδή- για κεφάλαια της τάξης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Από αυτά τα περίπου 100 εκατομμύρια έχουν ήδη εισφερθεί και επενδύονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Η διαδικασία σύστασής τους φέρεται να έχει ξεκινήσει ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και να επιταχύνθηκε μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Κατά τις πληροφορίες αυτές τα funds άρχισαν να πραγματοποιούν μαζικότερες αγορές τη δεύτερη εβδομάδα μετά τις εκλογές, όταν ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε την περιοχή των 700 μονάδων, με αποτέλεσμα να ανακάμψει τις επόμενες λίγες συνεδριάσεις μέχρι την 4η Φεβρουαρίου έως την περιοχή των 850 μονάδων. Μια κίνηση που από το χαμηλό στο υψηλό έδωσε απόδοση της τάξης του 20%, υπογραμμίζουν στην αγορά.

Πότε εμφανίστηκαν

Προφανής επενδυτική τους στρατηγική είναι ο σχηματισμός θέσεων ικανών να δώσουν μεγάλες υπεραξίες ειδικά εάν κλείσει τελικά η αβεβαιότητα για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας με θετικό τρόπο. Αλλά και σε πιο βραχυπρόθεσμους ορίζοντες, όπως αποδεικνύει η κίνηση του 20% που προαναφέρθηκε. Πρόκειται για επενδυτική στρατηγική υψηλού ρίσκου με δεδομένη τη δύσκολη εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Ομως, όπως επισημαίνεται, «ούτε όλα τα κεφάλαια των funds αυτών έχουν τοποθετηθεί ακόμα ούτε πρόκειται για επενδυτικά σχήματα εγγυημένου εισοδήματος για καθημερινούς ιδιώτες επενδυτές». Είναι σαφές ότι εάν το σενάριο του Grexit φύγει από τον ορίζοντα οι δυνητικές υπεραξίες στο ελληνικό χρηματιστήριο και την ομολογιακή αγορά είναι πολύ μεγάλες. Οι υπεραξίες αυτές μπορεί να είναι ακόμα και 100% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμα και οι πρόσφατες καθοδικά αναθεωρημένες τιμές-στόχοι μεγάλων ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες παραμένουν σε επίπεδα δύο φορές σχεδόν υψηλότερα από αυτά στα οποία περιήλθαν μετά τις εκλογές.

Εκτός όμως από τη νέα γενιά distressed funds που έχουν συσταθεί με στόχο την Ελλάδα, πολλοί ακόμα καθιερωμένοι επενδυτές του χώρου προεξάρχουσας της Greylock Capital είναι ενεργοί στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οπως και επενδυτές που διακρατούν ήδη μικρές θέσεις σε ελληνικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικά τράπεζες αγορασμένες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, οι οποίοι διαθέτοντας την απαραίτητη αισιοδοξία αγοράζουν στα τρέχοντα επίπεδα για να μειώσουν το μέσο κόστος κτήσης της θέσης τους. Τακτική γνωστή ως muayen και όχι απαραίτητα ασφαλής. Παράλληλα, οι πολύ μεγάλοι ξένοι θεσμικοί που έχουν σημαντικές θέσεις σε ελληνικές τράπεζες και άλλες εισηγμένες εξακολουθούν να διακρατούν στην πλειοψηφία τους τις θέσεις τους αποφεύγοντας να εγγράψουν τις μεγάλες ζημίες, της τάξης του 50%, που εμφανίζουν οι αποτιμήσεις των ελληνικών τους χαρτοφυλακίων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκρότηση distressed fund me δεν είναι κάτι καινούργιο που σχετίζεται με τη μετά Lehman Brothers διεθνή κρίση, αλλά έλκει τις ρίζες της στις προηγούμενες δεκαετίες και στην εποχή των μεγάλων αναταράξεων στις χρηματαγορές της Λατινικής Αμερικής. Οι απώλειες που έχουν δεχτεί αυτού του τύπου τα επενδυτικά κεφάλαια είναι επίσης πολύ συχνές και χρησιμοποιούνται πλέον επικουρικά μόνον στα μεγάλα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια.

Toυ Ηλ.Μπέννου
Bookmark and Share