- Πώς είναι να είσαι γυναίκα και να έχεις επιλέξει να ζεις ανάμεσα σε εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους;
- Την απάντηση δίνουν οι ίδιες οι τζιχαντίστριες από το Ιράκ και τη Συρία σε έναν «οδηγό» που δημοσιεύτηκε ηλεκτρονικά στα αραβικά, θέλοντας προφανώς να προσελκύσουν κι άλλες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία και τον Κόλπο.
Το εκτενέστατο έγγραφο δημοσιεύτηκε στις... 23 Ιανουαρίου στο ίντερνετ, μέχρι τώρα ωστόσο είχε περάσει απαρατήρητο από τα διεθνή μέσα. Και σε αντίθεση με τα -συχνά βίαια- μηνύματα που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γυναίκες τζιχαντίστριες που έχουν μεταναστεύσει από τη Δύση για χάρη του Ισλαμικού Κράτους, αυτό κινείται σε πιο ψύχραιμους τόνους.Το έγγραφο γύρω από τη ζωή των γυναικών τζιχαντιστών ανασύρει ερωτήματα και διαλύει αρκετούς μύθους.
Σύμφωνα με το έγγραφο «θεωρείται νόμιμο για ένα κορίτσι να παντρεύεται στην ηλικία των εννέα ετών». «Τα περισσότερα αγνά κορίτσια παντρεύονται στα 16 ή τα 17», προστίθεται.
Μόλις παντρευτεί, το κορίτσι πρέπει να αποσύρεται από την κοινή θέα και να στηρίζει το Χαλιφάτο πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού της.
Το έγγραφο – οδηγός διευκρινίζει πως οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι «οπισθοδρομικές», αντίθετα πρέπει να εκπαιδεύονται, ιδιαίτερα γύρω από όλες τις πλευρές της ισλαμικής θρησκείας, αλλά μόνο από τα επτά τους χρόνια μέχρι τα 15.
Το Δυτικό μοντέλο της χειραφετημένης γυναίκας που αφήνει το σπίτι της για να εργαστεί έχει αποτύχει, συνεχίζει το έγγραφο, με τις γυναίκες να μην «κερδίζουν τίποτα από την ιδέα της ισότητας με τους άνδρες εκτός από κέρατα».
Όσο για τα καταστήματα ρούχων και τα κέντρα ομορφιάς; Αυτά είναι έργα του διαβόλου, αναφέρεται.
«Παράδεισος για μετανάστες»
Όπως αναφέρει το BBC, οι γυναίκες πιστεύεται ότι αποτελούν το 10% των χιλιάδων δυτικών που περνούν τα τουρκικά σύνορα προκειμένου να στρατολογηθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Το έγγραφο κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ρόλος των γυναικών είναι κατά κύριο λόγο «καθιστικός»: δεν συμμετέχουν στις μάχες, αλλά στηρίζουν τους άνδρες τους από το σπίτι, ανατρέφοντας τα παιδιά τους.
«Το κράτος δεν έχει απαγορεύσει το παραμικρό», αναφέρουν οι γυναίκες σπεύδοντας να ξεκαθαρίσουν ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να χωριστούν οι άνδρες από τις γυναίκες.
Η Ράκα, η de facto πρωτεύουσα των τζιχαντιστών στη Συρία, περιγράφεται ως «παράδεισος για τους μετανάστες», όπου οι οικογένειες ζουν «ανέγγιχτες από την πείνα, τους ανέμους και το κρύο».
Αντιθέτως, οι γυναίκες που ζουν στα αραβικά κράτη, ιδιαίτερα στη Σαουδική Αραβία, ζουν αντιμέτωπες με τον «βαρβαρισμό και την αγριότητα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Το γεγονός ότι εργάζονται μαζί με τους άνδρες σε καταστήματα, έχουν ταυτότητες με τη φωτογραφία τους επάνω, πηγαίνουν σε δυτικά σχολεία και σε «πανεπιστήμια της διαφθοράς». Όσο για τη σαουδική τηλεόραση; Αυτή περιγράφεται ως «τηλεοπτικά κανάλια πορνείας και διαφθοράς» με τις γυναίκες συγγραφείς να χαρακτηρίζονται ως «έκπτωτες».
Εκκληση από τους γονείς της αμερικανίδας ομήρου
Οι γονείς της Αμερικανίδας η οποία εργαζόταν για λογαριασμό ανθρωπιστικής οργάνωσης και βρίσκεται όμηρος στα χέρια των ακραίων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι ότι η κόρη τους είναι ζωντανή παρά τις ανακοινώσεις των τζιχαντιστών ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που εξαπέλυσαν τα μαχητικά αεροσκάφη της Ιορδανίας.
Ο Κάρλ και η Μάρσα Μίλερ γονείς της Κάιλα Μίλερ της νεαρής Αμερικανίδας η οποία έπεσε στα χέρια των ισλαμιστών τον Αύγουστο του 2013 με ανακοίνωσή τους από την Αριζόνα την οποία δημοσιοποίησε ένας εκπρόσωπος της οικογένειας, ζήτησαν από τους επικεφαλής των τζιχαντιστών να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με το παιδί τους .
«Μας είπατε ότι θα αντιμετωπίσετε την Κάιλα σαν φιλοξενούμενή σας. Ως φιλοξενούμενη η ασφάλειά της παραμένει δική σας ευθύνη και υποχρέωση » ανέφεραν στο μήνυμά τους με αποδέκτες «εκείνους που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης για την κράτηση της Κάιλα».