- Νέος «αέρας» φαίνεται να διαπνέει τις μέχρι πρότινος ηλεκτρισμένες σχέσεις Εκκλησίας - Αριστεράς.
Οι αρχικοί φόβοι των ιεραρχών για ενδεχόμενες δραματικές αλλαγές στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο «τιμόνι» της χώρας, δείχνουν να υποχωρούν και... Type Your Post Summary Here τη θέση τους καταλαμβάνει ένα... πνεύμα ειλικρινούς συνεννόησης.
Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανάληψη εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα πορεία των μεταξύ τους σχέσεων και κυρίως για το «καυτό» ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Συντηρητικοί ιεράρχες, όπως ο Θεσσαλονίκης Ανθιμος, έχουν περιορίσει τα αιχμηρά τους σχόλια, ενώ μεγάλη εντύπωση προκάλεσε η -επικοινωνιακά ιδιαίτερα προβληματική πάντως για την κυβέρνηση- τοποθέτηση του Καλαβρύτων Αμβρόσιου, γνωστού για τις ακραίες και ξενοφοβικές θέσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος ιεράρχης, με το που ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση, δεν έχασε χρόνο αρχίζοντας να καταγγέλει σε δραματικούς τόνους τον κίνδυνο... αποχριστιανισμού της χώρας.
Στα μέσα όμως της περασμένης εβδομάδας άλλαξε ρότα, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «λεβέντη», και παροτρύνοντάς τον μάλιστα να βάλει «τελεία και παύλα στις μονομερείς και εθνοκτόνες υποχωρήσεις για το καλό της Ελλάδας».
Οι γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά ζητήματα δεν αιφνιδιάστηκαν από την αλλαγή πλεύσης των ιεραρχών. Αλλωστε το έδαφος είχε καλλιεργηθεί εδώ και μήνες ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει προσωπικά την μετάβαση στην ομαλότητα των σχέσων του κόμματός του με την Εκκλησία.
Είναι εμφανές πλέον ότι το σώμα της ιεραρχίας αίρει σταδιακά τις βασικές του επιφυλάξεις απέναντι στις διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ολες οι κινήσεις του κόμματος συνηγορούν άλλωστε προς μια ομαλή συνύπαρξη χωρίς συγκρούσεις, τουλάχιστον κατά την πρώτη περίοδο. Σ' αυτό, βοήθησε και η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τ. Κουράκη περί διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των θρησκευτικών.
Οι μετριοπαθείς ιεράρχες αποφεύγουν προς το παρόν να τοποθετηθούν, αναμένοντας τους επόμενους μήνες διακυβέρνησης, οι οποίοι -όπως λένε- θα δείξουν τις πραγματικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης.
Θεωρούν θετικό, ωστόσο, το γεγονός ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, την επόμενη ημέρα των εκλογών, όταν επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, είχε αναφέρει ότι σχέσεις Εκκλησίας - κράτους θα είναι καλύτερες από ποτέ.
Εκκλησιαστικοί κύκλοι μάλιστα είχαν χαρακτηρίσει «υπέρβαση» την κίνηση του πρωθυπουργού να επισκεφθεί πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο και μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μια κίνηση, που όπως αποδείχθηκε, έσβησε τις όποιες αντιδράσεις προέκυψαν για το θέμα του πολιτικού όρκου.
Τα πρώτα δείγματα γραφής είχαν δοθεί κατά την προεκλογική περίοδο όταν ο Αλ. Τσίπρας είχε αντικαταστήσει τη λέξη «διαχωρισμός» με τη λέξη «εξορθολογισμός» αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, αλλάζοντας το κλίμα ανησυχίας που επικρατούσε στους ιεράρχες.
Οσο μάλιστα πλησίαζαν οι εκλογές, αρκετοί εξέφραζαν συγκρατημένη ικανοποίηση, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν να υιοθετεί μετριοπαθή προσέγγιση του εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ των δύο. Και δεν λείπουν εκείνοι οι ιεράρχες, όπως ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ και Περιστερίου Χρυσόστομος, που έχουν ήδη αναπτύξει καλές σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο πρόσωπο του οποίου -όπως λένε- βλέπουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή.
Πάντως, εκκλησιαστικοί κύκλοι δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι «οι ρόλοι κράτους εκκλησίας είναι διακριτοί, ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του ενός χώρου με τον άλλον και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων».
Της κ.Αφ.Καρίμαλη