- Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στις Σέρρες.
Λόγω του αυξημένου όγκου νερού στον ποταμό Στρυμόνα, στους παραποτάμους του και στη λίμνη Κερκίνη, έχουν πλημμυρίσει ήδη περισσότερα από 30.000 στρέμματα, ενώ απειλούνταν να «πνιγούν» και...κατοικημένες περιοχές. Οι αρμόδιες Αρχές ήταν έτοιμες ανά πάσα στιγμή χθες το απόγευμα να ανοίξουν το θυρόφραγμα της Κερκίνης, προκειμένου να αποφορτίσουν τις πιέσεις και να μην κινδυνεύσουν οικισμοί που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της λίμνης και «πνιγούν» κυριολεκτικά σε περίπτωση ατυχήματος στα αναχώματα.
Ηδη υπήρξε θραύση αναχώματος του ποταμού Στρυμόνα, σε σημείο μακριά από κατοικημένες περιοχές, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες εκτάσεις. Νοτιότερα, στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά έχουν πλημμυρίσει περίπου 15.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τα οποία επρόκειτο να σπαρθούν το επόμενο διάστημα με καλαμπόκι, βαμβάκι, ενεργειακά φυτά και ζαχαρότευτλα. «Η πλημμύρα αυτή προήλθε από νερά παραποτάμων. Αν ανοίξει το θυρόφραγμα και μας έρθει και ο Στρυμόνας, θα μιλάμε για πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος, Δ. Νότας.
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γ. Μωυσιάδης, ζήτησε να κηρυχθεί ο νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Γ. Γιώργος, έκανε έκκληση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση του νομού, προκειμένου να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η κακοκαιρία σε υποδομές και οδικό δίκτυο και στα τρία «πόδια» (Κασσάνδρα, Σάρτη Σιθωνία και Ουρανούπολη). «Δεν μπορεί να υποδεχτεί η Χαλκιδική έτσι την τουριστική περίοδο», τόνισε.
Στον Εβρο, οι Αρχές βρίσκονται ξανά σε επιφυλακή, για τρίτη φορά τη φετινή σεζόν, λόγω των αυξημένων ποσοτήτων υδάτων που εισέρχονται από τη Βουλγαρία. Η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε κατά μισό μέτρο το όριο επιφυλακής στον σταθμό μέτρησης του Πυθίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις, προσεγγίζοντας το όριο συναγερμού. Ο ακριτικός νομός, που είδε δύο φορές φέτος να μετατρέπονται σε λίμνη πάνω από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αντιμετωπίζει εκ νέου τον κίνδυνο πλημμύρας, καθώς τα αναχώματα του ποταμού είναι «ταλαιπωρημένα» και μη επισκευάσιμα αυτήν τη χρονική περίοδο.
Στην Καβάλα έκλεισε το τμήμα της Εγνατίας Οδού που παρακάμπτει την πόλη, λόγω κατολίσθησης που σημειώθηκε στο ρεύμα προς τη Θράκη, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται μέσα από την πόλη.