- Με ακύρωση απειλούνται οι τελευταίες περικοπές που υπέστησαν οι νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ, καθώς οι προσφυγές τους κατά των μνημονιακών ρυθμίσεων του ν.4093/12, εισάγονται προς κρίση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε «πιλοτική δίκη» κατά το πρότυπο των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων».
Στο νομικό «οπλοστάσιό» τους οι...νοσοκομειακοί ιατροί έχουν τις αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας ΣτΕ, που δικαίωσε τους ενστόλους (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες) και το διδακτικό προσωπικό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και του «Μισθοδικείου», που δικαίωσε τους δικαστικούς λειτουργούς, ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικές και ανίσχυρες τις περικοπές (άνω του 15%) που επέβαλε στις αποδοχές τους ο ίδιος, ν.4093/12.
Εαν δικαιωθούν, το ποσό που διεκδικούν αναδρομικά οι γιατροί φτάνει το αστρονομικό ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια τριμελής Επιτροπή κορυφαίων στελεχών του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρό του Σ. Ρίζο (πρόεδρο και στις Ολομέλειες που δικαίωσαν ενστόλους και πανεπιστημιακούς), έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στο ΣτΕ ως γενικότερου ενδιαφέροντος προσφυγή 4 νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, καθώς και της «Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς» (ΕΙΝΑΠ), που κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών πριν από 4 μήνες, προκειμένου να λυθούν τα συνταγματικά προβλήματα σε «πιλοτική δίκη» προφανώς στην Ολομέλεια ΣτΕ.
Σχετικό αίτημα υπέβαλαν στο ΣτΕ οι προσφεύγοντες, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές (όπως έγινε και στις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων, αλλά και συνταξιούχων των λεγομένων «ειδικών μισθολογίων») οι περικοπές του ν. 4093/12, έτσι ώστε να επανέλθουν οι αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου 2012, αλλά και να τους καταβληθούν τα αναδρομικά των σχετικών μισθολογικών διαφορών.
Ικανοποιώντας το αίτημά τους για «πιλοτική δίκη» που αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα (πιθανόν στους επόμενους 2-3 μήνες), η αρμόδια Επιτροπή του ΣτΕ έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα (μετά τη δικαίωση ενστόλων και πανεπιστημιακών) αποβλήθηκαν 43 ομαδικές προσφυγές από πολλούς νοσοκομειακούς ιατρούς σε διάφορα δικαστήρια της χώρας, ανάλογα με τα νοσοκομειακά όπου υπηρετούν.
Ελαβε επίσης υπόψη της το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει ουσιαστικά τη μισθολογική κατάσταση των 15.523 συνολικά ιατρών που υπηρετούν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό δικόγραφο. Ετσι, διαπιστώθηκε η ανάγκη να δοθεί «πιλοτική» λύση στο συνταγματικό ζήτημα για να την ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια, ενώ είναι βέβαιο ότι στην Ολομέλεια θα ασκηθούν και πολλές παρεμβάσεις από πλήθος ιατρών, αλλά και συλλόγων.
Συμπληρώνοντας το «παζλ» των «ειδικών μισθολογίων» οι νοσοκομειακοί ιατροί προσδοκούν από το ΣτΕ ότι θα έχουν και αυτοί αντίστοιχη μεταχείριση με εκείνη των υπολοίπων κατηγοριών (ενστόλων, πανεπιστημιακών, δικαστικών) λόγω της σοβαρότητας και ιδιαιτερότητας της αποστολής τους για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, η εκτέλεση της οποίας καθίσταται ιδιαίτερα δυσχερής, όπως και η διαβίωσή τους, εξαιτίας των αντισυνταγματικών περικοπών σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
Επιστροφή στο 2012. Αν το ΣτΕ κάνει δεκτές τις προσφυγές (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό με βάση τη νομολογία υπέρ των υπολοίπων «ειδικών μισθολογίων» αλλά και τη δικαίωση των συνταξιούχων τους και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου), τότε θα ανάψει «πράσινο φως» για να επιστρέψουν οι αποδοχές των νοσοκομειακών ιατρών στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 και να τους δοθούν και αναδρομικά. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν η πιθανή δικαίωσή τους μπορεί να τους συμπεριλάβει κατ' ευθείαν όλους, όπως έγινε με τους ενστόλους και τους δικαστικούς ή αν θα ακολουθηθεί το «πρότυπο» για τους πανεπιστημιακούς, όπου δικαιώθηκαν πλήρως όσοι είχαν προσφύγει, ενώ για τους υπόλοιπους δόθηκε η δυνατότητα αναπροσαρμογής των αποδοχών τους για το μέλλον, χωρίς όμως να μπορούν να εισπράξουν αναδρομικά.
Αλλωστε, και για τους ενστόλους και δικαστικούς η προηγούμενη κυβέρνηση, αδυνατώντας να καταβάλει άμεσα τα συνολικά αναδρομικά ύψους 830 εκατ. ευρώ, προτίμησε να δώσει τα μισά και σε βάθος τριετίας, χωρίς να ξαναφέρει τις αποδοχές των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 αλλά σε χαμηλότερα, προκαλώντας νέο κύκλο προσφυγών καθώς και την επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ από το ΣτΕ, λόγω μη συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις.
Στην «πιλοτική» δίκη θα εξεταστούν οι προσφυγές της ΕΙΝΑΠ και 4 ιατρών και διευθυντών του «Ευαγγελισμού», που έχουν προσβάλει ως αντισυνταγματικές τις μισθοδοτικές καταστάσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου και τις περικοπές του ν.4093/12. Οι ιατροί υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί σημαντικότατες μειώσεις στις αποδοχές τους και υπογραμμίζοντας τη σημασία του λειτουργήματος και της αποστολής τους, τονίζουν ότι οι περικοπές του ν. 4093 (όπως έγινε δεκτό και για τους υπόλοιπους των «ειδικών μισθολογίων») παραβιάζουν θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος (που κατοχυρώνουν την ανθρώπινη αξία και αξιοπρεπή διαβίωση, την ισότητα, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, την αναλογικότητα, την εργασία) αλλά και περιουσιακά δικαιώματα προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις.
Του κ.Αλ.Αυλωνίτη