- Καθώς εκπνέει σήμερα τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την επίτευξη προσωρινής συμφωνίας σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι υπουργοί Εξωτερικών των μεγάλων δυνάμεων και του Ιράν επιδίδονταν μέχρι αργά χθες βράδυ σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις, χωρίς τίποτα να προεξοφλεί την τελική τους έκβαση.
Αμφιβολίες για τις.. πιθανότητες επιτυχίας προκάλεσε η πληροφορία δυτικού διπλωμάτη ότι το Ιράν υπαναχώρησε σε ένα από τα πιο λεπτά ζητήματα του διαπραγματευτικού πακέτου – τη μεταφορά ή όχι στο εξωτερικό των ιρανικών αποθεμάτων ισχυρά εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο θα μπορούσε, θεωρητικά, να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Προβληματισμό προκάλεσε η αναχώρηση από τη Λωζάννη, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πάντως, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι θα επιστρέψει αμέσως εφόσον υπάρξουν «ρεαλιστικές» πιθανότητες συμφωνίας.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς, δήλωσε ότι «οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι το τελευταίο λεπτό». Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των ιρανικών αποθεμάτων ισχυρά εμπλουτισμένου ουρανίου στη Ρωσία, η οποία θα αναλάμβανε να τα μετατρέψει σε ράβδους καυσίμου πυρηνικού αντιδραστήρα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η χρήση τους αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Οπως εξήγησαν τόσο ο Αρακτσί όσο και δυτικές διπλωματικές πηγές, από τεχνική άποψη είναι δυνατό να παρακαμφθεί αυτό το εμπόδιο, με άλλες μεθόδους «αραίωσης», τρόπον τινά, του ιρανικού εμπλουτισμένου ουρανίου.
Στο πολιτικό επίπεδο, όμως, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα για τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κογκρέσου, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία για το ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ιράν. Υπογραμμίζοντας εκ νέου τις αντιρρήσεις του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δήλωσε χθες πως ενδεχόμενη συμφωνία «θα στείλει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει αντίτιμο για την επιθετικότητα» του Ιράν, εννοώντας την υποστήριξη της Τεχεράνης στους σιίτες αντάρτες της Υεμένης.