Ρύθμιση-εξπρές για όσους έκρυψαν τα εισοδήματά τους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ρύθμιση-εξπρές για όσους έκρυψαν τα εισοδήματά τους

Ρύθμιση-εξπρές, που θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους που απέκρυψαν εισοδήματα την τελευταία δεκαπενταετία να υποβάλουν νέα τροποποιητική δήλωση και να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο με απαλλαγή προστίμων και ποινικών διώξεων, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους... ελέγχους που έχουν γίνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2000 και μετά εντοπίστηκαν χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και πωλητές ακινήτων, με διακίνηση μεγάλων ποσών σε καταθετικούς ή άλλους τραπεζικούς καταθέσεων που δεν δικαιολογούνται από το εισόδημά τους και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η διαφορά είναι τεράστια.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR ότι «τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν υψηλές καταθέσεις αλλά πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους. Στους φορολογούμενους αυτούς», όπως είπε η κ. Βαλαβάνη, «θα τους δοθεί η δυνατότητα-ευκαιρία να νομιμοποιήσουν τα ποσά αυτά μέσω αναδρομικών τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων».
Οικειοθελώς
Οι φορολογούμενοι που θα προσέλθουν οικειοθελώς στην Εφορία για να εμφανίσουν αδήλωτα εισοδήματα, θα πληρώσουν τον φόρο που αναλογεί με βάση την κλίμακα και θα γλιτώσουν από πρόστιμα, προσαυξήσεις και ποινικές διώξεις.

Οι φοροελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έχουν αρχίσει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων από το 2000 και βλέπουν καταθέσεις που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, και τον μεγάλο αδήλωτο πλούτο που πολλοί συσσώρευσαν από την παραοικονομία της αγοράς ακινήτων.
Το θέμα «καίει» κυρίως τους φορολογούμενους που προχώρησαν στην πώληση των ακινήτων τους σε τιμή πολύ υψηλότερη της αντικειμενικής αξίας, κυρίως την περίοδο 2000-2007, όπου η οικοδομή γνώριζε ημέρες δόξας και οι τιμές των ακινήτων στην περιοχή της Αθήνας κατέγραφαν αύξηση κατά 308%, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κατά 300% και στις άλλες αστικές περιοχές κατά 210,5%.
Από διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αντλήθηκαν από τις τράπεζες, έχει προκύψει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μεγάλα έσοδα από πωλήσεις ακινήτων, αφού δήλωναν στην Εφορία τα ποσά που προέκυπταν με βάση την αντικειμενική τιμή που αναγραφόταν στο συμβόλαιο και όχι τα πραγματικά που εισέπρατταν με βάση την αγοραία τιμή του ακινήτου και τα οποία φαίνονται μόνο στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Από την πλευρά τους οι αγοραστές δήλωναν τη δαπάνη για την απόκτηση του ακινήτου βάσει συμβολαίου και όχι τα πραγματικά ποσά που κατέβαλαν στον πωλητή, με αποτέλεσμα να δικαιολογούν ευκολότερα το «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι αυτοί αναπόφευκτα θα περάσουν σύντομα από την Εφορία για να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, όπου θα εμφανίσουν τα επιπλέον χρήματα που εισέπραξαν από την πώληση των ακινήτων και να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο.
Ομως δεν είναι μόνο οι ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα, που αποκόμισαν σημαντικά χρηματικά ποσά από την πώληση ακινήτων τους λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής τιμής, τα οποία δεν εμφάνισαν στη φορολογική τους δήλωση.
Υπάρχει και μεγάλος αριθμός εταιρειών και εμπλεκομένων του κλάδου της οικοδομής που πλούτισαν από τη φοροδιαφυγή, εν γνώσει της ίδιας της πολιτείας, με «πράξεις» που έκαναν σε τιμές πολύ υψηλότερες από τις αντικειμενικές.
Μαρία Βουργάνα
Bookmark and Share