- Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (RosSelHozNadzor) θα ξεκινήσει τις επιθεωρήσεις αγροτοβιομηχανικών μονάδων της Ελλάδας στις 20 Απριλίου, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Υπηρεσίας, Γιούλια Τροφίμοβα.
«Η επιθεώρηση θα ξεκινήσει από τις... 20 Απριλίου.Προκαταρκτικά θα ελεγχθούν 20 επιχειρήσεις και αυτός ο κατάλογος αυτός είναι ακόμη υπό διαμόρφωση» σημείωσε η κ. Τροφίμοβα στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ.
Όπως έχει, ήδη, δηλώσει ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, οι συγκεκριμένοι έλεγχοι των ελληνικών εταιρειών γίνονται «για να επιταχυνθούν οι εξαγωγές από τη χώρα αυτή σε περίπτωση άρσης των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ» πράγμα το οποίο, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, θα μπορούσε να ανακοινωθεί ως αποτέλεσμα της επικείμενης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 8 Απριλίου.
Νωρίτερα ο κ. Αλεξέενκο είχε αναφέρει ότι οι έλεγχοι, αρχικά, θα ξεκινήσουν στις 6 Απριλίου και θα αφορούν κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες δεν είχαν έως σήμερα διαπιστευθεί στις ρωσικές Αρχές, ενώ οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων θα μπορούσαν να γίνουν «υπό την ευθύνη των ελληνικών αρμόδιων Αρχών φυτοϋγειονομικού ελέγχου».
Σύμφωνα με την κ. Τροφίμοβα «η Ελλάδα ενδιαφέρεται, επίσης, για την εξαγωγή στη Ρωσία φυτικού γενετικού υλικού για καλλιέργειες, σπόρους και νεαρά φυτά προς φύτευση».
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΤΑΣΣ, εκπρόσωποι της ρωσικής Υπηρεσίας συναντήθηκαν σήμερα, έπειτα από ελληνικό αίτημα, με την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα Δ. Μ. Κουμανάκου.
Με επίσημο αίτημα, από τις 3 Μαρτίου, η Ελλάδα ζήτησε να βγουν από τη λίστα των απαγορεύσεων, που ισχύει από τις 8 Αυγούστου 2014, μία σειρά από διατροφικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, Αλεξέι Ουλιουκάεφ έχει δηλώσει για το θέμα ότι η Μόσχα «θα αναζητήσει δυνατότητες χαλάρωσης του εμπάργκο τροφίμων για την Ελλάδα και την Ουγγαρία, οι οποίες δεν θα έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες του ΠΟΕ»