"Σημασία δεν έχει η πτώση ...αλλά η πρόσκρουση" - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

"Σημασία δεν έχει η πτώση ...αλλά η πρόσκρουση"


  • Οι επιπτώσεις της καθυστέρησης στην επίτευξη μιας συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές στην πορεία της οικονομίας είναι ήδη ορατές. Όσο, όμως, δεν οριστικοποιείται αυτή η συμφωνία, ο κίνδυνος να καταστούν μη αναστρέψιμες κορυφώνεται...


Η κυρίαρχη πολιτική ερμηνεία του αποτελέσματος των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, που κάνει λόγο για λαϊκή εντολή επίτευξης ενός «έντιμου συμβιβασμού εντός ευρώ», είναι...Type Your Post Summary HereTβέβαιον ότι είναι ελλιπής.

Απουσιάζει από αυτήν η παράμετρος του χρόνου. Διότι εάν -σε περίπτωση που τούτη τελικώς επιτευχθεί- έχει αποσαθρωθεί περαιτέρω η ελληνική οικονομία, ίσως τελικά να χρειαστούμε πολύ περισσότερα από έναν «έντιμο συμβιβασμό»...

Η επιδείνωση που καταγράφουν οι κυριότεροι μακροοικονομικοί δείκτες της χώρας, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρόσφατη -επί τα χείρω- αναθεώρηση των προβλέψεων της Κομισιόν (το ΔΝΤ τα βλέπει ακόμη χειρότερα) για την ελληνική οικονομία, καταδεικνύει ότι για ακόμη μία φορά η Ελλάδα φλερτάρει με την ύφεση.

Πρόκειται, δε, για ένα φλερτ το οποίο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε γάμο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές μας σύντομα, και πάντως έως τον Ιούνιο, δηλαδή εντός του επομένου εικοσαημέρου....

Η νέα πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη μόλις 0,5% εφέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης 2,5% και 2,9% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός (η εκτίμηση που συμπεριελάμβανε η λίστα Βαρουφάκη ήταν 1,4% για το 2015), βασίζεται ακριβώς σε αυτήν την παραδοχή, ήτοι της επίτευξης συμφωνίας έως τον Ιούνιο.

Αντίστοιχα, με βάση την Κομισιόν, το διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος στο -1,4% (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης +1,7%) και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% έναντι πρόβλεψης για 4,8%.

Επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον ρυθμό μείωσης της ανεργίας, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο 25,6% (έναντι του 25%), όπως και στη σχέση χρέους προς ΑΕΠ.

Όλα αυτά, δε, όχι μόνον επειδή η οικονομία της χώρας «έχασε ατμό» κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014 εν όψει της προεδρικής εκλογής και στη συνέχεια των εθνικών εκλογών, αλλά κυριότερα εξαιτίας -όπως όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε- της κατάστασης αβεβαιότητας στην οποία παραμένει, ενόσω δεν επιτυγχάνεται συμφωνία με τους θεσμούς.

Νομισματική αβεβαιότητα, χρηματοδοτική ασφυξία, πιστωτική ασφυξία, εκροή καταθέσεων, επιπτώσεις σε σειρά κλάδων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός κ.ά., και βεβαίως επενδυτική ανυπαρξία χαρακτήρισαν το έως τώρα διάστημα, κατά το οποίο η κυβέρνηση επιχειρούσε να υλοποιήσει τον «έντιμο συμβιβασμό».

Δεδομένου, δε, ότι οι προβλέψεις της όποιας συμφωνίας πιθανόν καταλήξει η χώρα μας με τους εταίρους και δανειστές της δεν είναι ακόμη γνωστές, μακριά από εμάς, οποιαδήποτε προσπάθεια σύγκρισής της με το περιεχόμενο του διαβόητου e-mail Χαρδούβελη, βάσει του οποίου θα ολοκληρωνόταν η 5η και τελευταία αξιολόγηση της πορείας του μνημονίου...

Έως τότε, διότι ελπίζουμε να έρθει εκείνη η ώρα, το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εσχάτως στις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους και δανειστές είναι το θετικό «νεύμα» του Eurogroup, ώστε να πεισθεί η ΕΚΤ να χαλαρώσει τον βρόχο της πιστωτικής ασφυξίας με τον οποίο περιβάλλει τη χώρα μας.

Με άλλα λόγια, ένα νεύμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα, ή ακριβέστερα στο τραπεζικό της σύστημα, να επιστρέψει... λίγους μήνες νωρίτερα, δηλαδή εκεί όπου βρισκόταν κατά την έναρξη αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ας μην εξετάσουμε, δε, ούτε προς στιγμήν, ποιο θα είναι το μέλλον είτε του τραπεζικού συστήματος, είτε της ελληνικής οικονομίας, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε πιθανό δημοψήφισμα, βάσει του οποίου θα κριθεί εάν ο «συμβιβασμός» που τελικά επιτεύχθηκε ήταν «έντιμος» και εάν η χώρα μας θα συνεχίσει να είναι «εντός ευρώ»...

*"Σημασία δεν έχει η πτώση ...αλλά η πρόσκρουση" (όπως μάθαμε πριν χρόνια απ΄το La Haine.)

Του κ.Ν.Γ.Δρόσου
Bookmark and Share