- Το γεγονός ότι βρέθηκε μια πρώτη "χρυσή τομή" με τους πιστωτές της χώρας και δεν επήλθε η οριστική ρήξη εκείνη τη μακρά νύχτα στις Βρυξέλλες, αναζωπυρώνει τις ελπίδες ότι μεγάλα funds μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν κινήσεις όπως συμμετοχή στην επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών: για παράδειγμα το καναδικό fund Fairfax να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

Όπως...πάντως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, όπως η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών, μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ίδιο ισχύει και για το fund του Γουίλμπορ Ρος, αλλά και τα υπόλοιπα, κυρίως αμερικανικά, επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο ποσοστό της Eurobank, ενώ αντιθέτως αν δεν υπήρχε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών, δεν θα υπήρχε περίπτωση μεγάλος επενδυτές να διερευνά επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Και η εικόνα της χώρας θα μπορούσε να αρχίσει να αλλάζει σταδιακά σε μερικές εβδομάδες, αν το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες.
Όπως είπε ανώτατο στέλεχος αμερικανικού οίκου στην εφημερίδα, μετά τη συμφωνία με τους δανειστές πολλά ξένα funds από Λονδίνο και Νέα Υόρκη "ξαναβάζουν στο μόνιτορ την Ελλάδα", καθώς, όπως λέει, "αν υπογραφεί το τρίτο μνημόνιο, η περίπτωσή της μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετική από πλευράς αποδόσεων, αλλά υπό όρους».
Αυτοί οι όροι περιγράφονται στις περισσότερες εκθέσεις αναλυτών ως εξής:
α) Να υπογραφεί όντως το τρίτο μνημόνιο και να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση, υπό την πίεση ενδοκυβερνητικών και εσωκομματικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αν και κάτι τέτοιο θεωρείται αντικειμενικά δύσκολο.
β) Να αναδιαρθρωθεί το χρέος της χώρας, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι μέσα στις προθέσεις και του κ. Τσίπρα, υπό την έννοια ότι θα το επιδιώξει από τώρα έως και τον προσεχή Νοέμβριο, για να αποτελέσει το βασικό του «χαρτί», αν και όποτε αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες.
γ) Να ξεκινήσει η εφαρμογή του QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στην Ελλάδα.
Αν και όλα τα παραπάνω εμπίπτουν σε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο, καταλήγει το ρεπορτάζ, ο χρονικός ορίζοντας τοποθετείται στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2016, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν άλλα απρόοπτα ή νέα προσφυγή στις κάλπες.