Κατρούγκαλος: Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικά και συλλογικές συμβάσεις στην ατζέντα το φθινόπωρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή, 26 Ιουνίου 2016

Κατρούγκαλος: Ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικά και συλλογικές συμβάσεις στην ατζέντα το φθινόπωρο

  • Ο υπουργός Εργασίας διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου, και τριετιών.


Τρία θέματα θα έχει η διαπραγμάτευση από το φθινόπωρο, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του.. στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχει ζήτημα περικοπής μισθών και επιδομάτων, όπως γάμου και τριετιών.

"Είναι εντελώς εκτός της ατζέντας της διαπραγμάτευσης", είπε, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση αυτή θα έχει μόνο τρία θέματα: "Το ένα το μείζον που θέτουμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, και δυο θέματα που έχει θέσει η άλλη πλευρά, ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικό νόμο".

Ειδικότερα σε σχέση με το θέμα των ομαδικών απολύσεων, τόνισε ότι "στην Ελλάδα δεν έχουμε ανάγκη, από απολύσεις από νέες θέσεις εργασίας έχουμε", επισήμανε ότι ακόμα και οι εργοδοτικές οργανώσεις δήλωσαν ότι δεν τους ενδιαφέρει, όπως δεν τις ενδιαφέρει ούτε το ζήτημα της ανταπεργίας, και γι' αυτό είναι πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου "θα τελειώσει με θετικό τρόπο, με θετική έκβαση για τα συμφέροντα της χώρας μας και των εργαζομένων".

Ο υπουργός Εργασίας άφησε επίσης αιχμές κατά του ΔΝΤ, χαρακτηρίζοντάς το "ακραίο παίκτη", του οποίου οι επιλογές ως προς τα εργασιακά δεν έχουν καμία επαφή με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τόνισε ότι "όπως απομονώθηκε [το Ταμείο] στη διαπραγμάτευση για το συνταξιοδοτικό", αντίστοιχη θα είναι η τακτική μας και για τα εργασιακά και "θα επιβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε ακόμα πιο γενικευμένη απορρύθμιση, θέλουμε να ξαναγυρίσει η Ελλάδα, η χώρα μας, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο".

Σχολιάζοντας το Brexit δήλωσε ότι "είναι προφανές ότι ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό όνειρο" ενώ το χαρακτήρισε ως "ένα καμπανάκι, που το ακούγαμε χωρίς να είναι τόσο ηχηρό".

Πόσθεσε πάντως ότι δεν πρόκειται για βρετανική εξαίρεση, "η νομιμοποίηση των ευρωπαϊκών θεσμών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά παντού", κι εκτίμησε ότι έχουν ωριμάσει οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για μια στροφή της Ευρώπης. "Νομίζω ότι είναι υπερώριμη η ανάγκη για μια στροφή, και νομίζω θα επιβεβαιωθεί, αμ' έπος αμ' έργον, την Κυριακή στις εκλογές της Ισπανίας", είπε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόνισε ότι η προσωπική του επιλογή για λόγους αρχής "είναι για την απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που δεν έχει μπόνους", ωστόσο σημείωσε ότι δεν θεωρεί αβάσιμα τα επιχειρήματα του υπουργού Εσωτερικών και εφόσον υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις σε αυτό που προτείνει ο κ. Κουρμουμπλής, "εγώ δεν έχω θέμα αρχής να το ψηφίσω στη Βουλή". Επίσης τάχθηκε υπέρ του να παραμείνει το 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, "έχει αποδείξει η εμπειρία αυτής της Βουλής ότι δεν εμποδίζει τη πολυφωνία", ενώ παράλληλα "εμποδίζει τον περαιτέρω κατακερματισμό των κοινοβουλευτικών δυνάμεων".

Εξηγώντας την άποψη που διατύπωσε σε πρόσφατο άρθρο του, όπου τάχθηκε υπέρ της εκλογής Προέδρου από το λαό, λέγοντας παράλληλα ότι πρέπει ο λαός να έχει τη δυνατότητα να τον ανακαλεί, υποστήριξε πως εάν ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου θα πρέπει να ενισχυθεί και η δημοκρατική του νομιμοποίηση, "και αυτό σημαίνει αφενός άμεση εκλογή, αλλά και δυνατότητα ανάκλησής του", μέσω του λεγόμενου ανακλητικού δημοψηφίσματος. "Είναι ένας τρόπος να ενισχύσουμε τη λογοδοσία των εκλεγμένων αρχόντων, δίνοντας φωνή στον μέσο πολίτη", σημείωσε.

Ακόμη, απαντά στις επικρίσεις ότι είναι "ένας αστός, ένας Κολωνακιώτης", λέγοντας πως "οι βασικές μου ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές δεν πηγάζουν από την παρούσα ταξική μου θέση, πηγάζουν από τις πολιτικές και ηθικές μου επιλογές. Ήμουν στην Αριστερά και παραμένω".