Ένας επικριτής του Ισλάμ στο τιμόνι της ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2016

Ένας επικριτής του Ισλάμ στο τιμόνι της ΕΕ

  • Για τους επόμενους έξι μήνες αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο απορρίπτει την προσφυγική πολιτική της ΕΕ. Το Brexit αναμένεται να καθορίσει την προεδρία της.

Όλα τα κόμματα του σλοβακικού κοινοβουλίου συμφωνούν σε ένα πράγμα: πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν θα γίνονται δεκτοί· οι μουσουλμάνοι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα των...πεντέμισι εκατομμυρίων κατοίκων. Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία πως δεν θα ανεχθεί καμία μουσουλμανική κοινότητα στη χώρα. «Το Ισλάμ δεν έχει θέση εδώ» είπε. Η Σλοβακία αναγνώρισε το 2015 το δικαίωμα ασύλου μόνο σε οκτώ πρόσφυγες. Ο σλοβάκος πρωθυπουργός επιθυμεί να παραμείνει και φέτος η κατάσταση ως έχει.

Παρ' όλες αυτές τις θέσεις, οι οποίες αντίκεινται στις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Φίκο δήλωσε την Πέμπτη στη Μπρατισλάβα ότι η Σλοβακία θα αποτελέσει έναν ειλικρινή και αμερόληπτο μεσολαβητή στην Ευρώπη που ταλανίζεται από τις κρίσεις. Παρ' όλο που η σλοβακική κυβέρνηση έχει καταθέσει αγωγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ποσόστωση στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, ο σλοβάκος διπλωμάτης στην ΕΕ Πέτερ Γιάβορτσικ είναι σίγουρος ότι θα καταφέρει να επιβάλει μία «θετική ατζέντα» για το προσφυγικό τους επόμενους έξι μήνες. Ο Γιάβορτσικ δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι θα ληφθούν αποφάσεις για την από κοινού προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και θα ενεργοποιηθεί μία κοινή ευρωπαϊκή ακτοφυλακή.

Το 2003 οι Σλοβάκοι αποφάσισαν με δημοψήφισμα την είσοδο της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ' όλα τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η σλοβακική οικονομία είναι σχετικά σταθερή. Το έλλειμμα είναι υπό έλεγχο. Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις δεν έχουν σταματήσει να ρέουν. Ωστόσο ο ευρωσκεπτικισμός στη χώρα κερδίζει έδαφος. Αν και οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον κόσμο να αποδέχεται την Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο απ' ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη, το ακροδεξιό κόμμα «Η δική μας Σλοβακία», το οποίο εισήλθε τον Μάρτη στο κοινοβούλιο με 8%, υποσκάπτει το έδαφος μαζεύοντας υπογραφές για ένα δημοψήφισμα που θα αφορά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση