Πρόβα για τον διαγωνισμό-παρωδία για τις άδειες. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Πρόβα για τον διαγωνισμό-παρωδία για τις άδειες.


  • Μέσω εσωτερικών χτυπημάτων και πυρών από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπερασπιστεί την ορθότητα των επιλογών της, που ανοίγουν το φάσμα της ανεργίας για μεγάλο αριθμό εργαζομένων.


Με φωνές ακόμα και από το εσωτερικό της, όπως αυτή του υπουργού... Εθνικής Άμυνας και συγκυβερνήτη του κ. Τσίπρα, Πάνου Καμμένου, να προκαλούν εντάσεις και να δημιουργούν νέες εστίες αναταράξεων, αλλά και με τα πυρά της αντιπολίτευσης να βάλουν ευθέως κατά του Μεγάρου Μαξίμου, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων προετοιμάζεται για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού-παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όσο οι ημέρες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία πλησιάζουν, η επιχείρηση προάσπισης της όλης διαδικασίας εξελίσσεται σε αγώνα δρόμου για την Ηρώδου Αττικού, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα της ορθότητας των επιλογών της επιστρατεύοντας ακόμα και τις συνήθεις ανεπίσημες ενημερώσεις της, προκειμένου να…διαφημίσει τις κατά την δική της οπτική αλήθειες.

Αυτές οι "αλήθειες", άλλωστε και μάλιστα 16 στο νούμερο ήταν ο τίτλος του non paper που εξέδωσε χθες η συγκυβέρνηση, με στόχο να υπερασπιστεί τον…περιλάλητο πλέον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, χωρίς βέβαια να γίνεται καμία αναφορά στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων θα βρεθεί στο ταμείο ανεργίας, ελέω του κλεισίματος τηλεοπτικών σταθμών.

"Οι άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας που δημοπρατούνται είναι οριστικά τέσσερις. Τόσες "σηκώνει" η αγορά, δεδομένου ότι η σχετική διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει κατά τα μνημονιακά χρόνια από 600 στα 180 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, σήμερα λειτουργούν τηλεοπτικοί σταθμοί ζημιογόνοι, που επιβίωναν χάρη στο τρίγωνο της διαπλοκής "κανάλια – τράπεζες – πολιτικοί", ανταλλάσσοντας την πολιτική στήριξη σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με θαλασσοδάνεια. Καμία συζήτηση, λοιπόν, για επιπλέον άδειες, με βάση τα σημερινά δεδομένα", υποστήριζε το κυβερνητικό non paper. Και για να επιβεβαιωθεί το τέμπο του κυβερνητικού αλαλούμ, έφερνε στο προσκήνιο το επόμενο βήμα της αδειοδότησης περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για χορήγηση τηλεοπτικών αδειών για θεματικά κανάλια, αν και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, είχε αναφερθεί σε αυτά, μέσα από μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διαγωνισμός-παρωδία, πάντως, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία διεμήνυσε πως θα ακυρώσει το νόμο Παππά, εγκαλώντας τη συγκυβέρνηση πως επιχειρεί να έχει το μονοπώλιο στην ενημέρωση. "Το ζήτημα είναι ένα. Γιατί και πώς ακυρώθηκε ο ρόλος του ΕΣΡ που προβλέπεται από το σύνταγμα. Γιατί κινηθήκαμε πέρα του συντάγματος και φτάσαμε σε παρωδία διαγωνισμού. Η κυβέρνηση επιχειρεί και επιδιώκει στρατηγικά ολιγοπώλιο στους σταθμούς για να έχει μονοπώλιο στην ενημέρωση Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θεωρήσει άκυρο το νόμο Παππά και θα επιστρέψουμε σε αυτό που προβλέπεται με κυρίαρχο το ρόλο του ΕΣΡ", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

"Είναι προφανές ότι η αδιαφάνεια, η αυθαιρεσία, ο ευτελισμός της νομιμότητας των διαδικασιών και η παραβίαση βασικών συνταγματικών διατάξεων αυξάνουν τον κίνδυνο παράδοσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στους νέους "εργολάβους” της ενημέρωσης α λα ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση άλλη μία φορά παίζει με τους θεσμούς και θα χάσει από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε", σημείωσε, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρος Παπαθεοδώρου, την ώρα που…καμπανάκια στο εσωτερικό οικοσύστημα του Μαξίμου χτύπησαν από μία ανάρτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, που στόχευε και πάλι στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα.

"Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι", έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος της Κουμουνδούρου στο λογαριασμό του στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν η διαδικασία του διαγωνισμού εισέλθει στην τελική ευθεία.

Σε αυτό καθαυτό το διαγωνιστικό μέρος, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν πως όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή διαδικασία προσομοίωσης της δημοπρασίας η οποία θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 30 Αυγούστου.

"Φτάνουμε πια στην τελική φάση μιας πρωτοποριακής διαδικασίας που ξεκίνησε με την ψήφιση του ν. 4339. Ολόκληρος ο σχεδιασμός της έγινε με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή ώστε να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους. Αυτό που περιμένουμε από τους συμμετέχοντες είναι να προσέλθουν καλή τη πίστη και να φροντίσουν να αξιοποιήσουν τον χρόνο της ενημέρωσής τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", είπε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

Την επίσημη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Τρίτη 30 Αυγούστου κατά τη δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες καναλιών εθνικής εμβέλειας παρουσιάζει αυτή την ώρα η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, στην κεντρική αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Στην αίθουσα παραβρίσκονται μόνο οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, ενώ λίγο πριν την έναρξη της ενημέρωσης, αποχώρησαν από την αίθουσα κάμερες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι.

Η δημοπράτηση της κάθε άδειας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις:

-Στην πρώτη φάση, η πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού θα ξεκινά από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ θα αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς και να αποσυρθούν από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας, διατηρώντας το δικαίωμα να διεκδικήσουν την επόμενη. Στη συνέχεια η επιτροπή θα αυξάνει το τίμημα βήμα προς βήμα και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ και η διαδικασία θα επαναληφθεί. Μετά την αποχώρηση των υπολοίπων συμμετεχόντων, έχοντας απομείνει μόνο δύο, η διαδικασία θα προχωρήσει στο δεύτερο σκέλος της…

-Σε αυτό θα μιλούν μόνο οι δύο υποψήφιοι που θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση που οι δύο προσφορές είναι ισόποσες, η διαδικασία θα επαναληφθεί και η άδεια θα περάσει στα χέρια εκείνου που θα πλειοδοτήσει.
Bookmark and Share