Νέο σύστημα ανίχνευσης ραδιενέργειας στο Τελωνείο Κήπων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Νέο σύστημα ανίχνευσης ραδιενέργειας στο Τελωνείο Κήπων

  • Εγκαινιάστηκε το νέο σύστημα ανίχνευσης ραδιενέργειας στο Τελωνείο Κήπων του Έβρου που αφορά τον έλεγχο των διερχομένων οχημάτων και φορτίων, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών.

Τα εγκαίνια... πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του υπουργείου Ενέργειας και της πρεσβείας των ΗΠΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), που ασκεί την διοίκηση των τελωνείων καθώς και της ΕΕΑΕ.

Η ΕΕΑΕ, όπως αναφέρει, έχει διαρκή συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των υποδομών ανίχνευσης ραδιενέργειας στη χώρα μας. Το πρόγραμμα εγκατάστασης συστημάτων ανίχνευσης σε στρατηγικής θέσης ελληνικά τελωνεία ξεκίνησε το 2003, με αφορμή την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, και έκτοτε συνεχίζεται.

Σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ της ΕΕΑΕ και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών, καθώς και σύμβαση για τη συντήρηση και βαθμονόμηση των ανιχνευτικών συστημάτων.

Oι εγχώριες τελωνειακές αρχές είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των οχημάτων και των φορτίων με τη χρήση των συστημάτων για την ανίχνευση των ραδιενεργών υλικών. Σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, η ΕΕΑΕ ελέγχει κεντρικά και παρακολουθεί on-line τα περιστατικά των ραδιολογικών συναγερμών. Επίσης, η ΕΕΑΕ μεριμνά για την εκπαίδευση του προσωπικού των τελωνείων στη χρήση σταθερού και φορητού εξοπλισμού ανίχνευσης ραδιενέργειας, καθώς και στη διαχείριση των συναγερμών.
Bookmark and Share