Η πολιτική κρίση πυροδοτεί τριπλή απειλή για τα σύνορα των Σκοπίων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η πολιτική κρίση πυροδοτεί τριπλή απειλή για τα σύνορα των Σκοπίων

  •  Σερβία,Κόσοβο,Αλβανία και Βουλγαρία μπαίνουν επιθετικά στο παιχνίδι..

  • Τις «ορέξεις» των γειτόνων ανοίγει η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, καθώς η χώρα βαδίζει ακυβέρνητη εδώ και έναν χρόνο, ο σχηματισμός κυβέρνησης εξαρτάται πλέον από τις διαθέσεις των Αλβανών, και οι πιέσεις ασκούνται και από βουλγαρικής και από σερβικής πλευράς ως αντίβαρο στον αλβανικό εθνικισμό που επιχειρεί να καθορίσει και να καθοδηγήσει τις εξελίξεις στα Σκόπια.


Η ΠΓΔΜ, εγκλωβισμένη στον... δογματικό εθνικισμό του πρώην πρωθυπουργού και ηγέτη του μεγαλύτερου κόμματος VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, καθώς η πολιτική κρίση προκλήθηκε από τον Ν. Γκρούεφσκι προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, ενώ η χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει βήματα εκσυγχρονισμού και ουσιαστικής αφομοίωσης της πολυπληθούς αλβανικής μειονότητας μέσα από την ευρωατλαντική πορεία της, λόγω της αδιάλλακτης στάσης στο θέμα της ονομασίας.
Οι εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, που έγιναν υπό την επιτήρηση της διεθνούς κοινότητας, δεν έδωσαν λύση, καθώς για τον σχηματισμό κυβέρνησης είτε από το πρώτο κόμμα VMRRO-DPMNE είτε από το δεύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης SDSM απαιτείται η συνεργασία με ένα ή περισσότερα από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η κρίση κορυφώθηκε καθώς με πρωτοβουλία του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, σε μια πρωτοφανή παρέμβαση στα εσωτερικά άλλης χώρας, τα τέσσερα αλβανικά κόμματα παραμέρισαν τις διαφορές τους και παρουσίασαν υπόμνημα με σειρά αιτημάτων που αφορούν την προώθηση της αλβανικής ταυτότητας αλλά και την ευρωατλαντική πορεία της χώρας ως προϋπόθεση προκειμένου να στηρίξουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Επειτα από ένα οργιώδες παρασκήνιο στο οποίο ενεπλάκη και ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια και με ανταλλαγή έντονων ανακοινώσεων τόσο με τα Τίρανα όσο και με το Βελιγράδι, καθώς και με εκτόξευση κατηγοριών για «χρηματοδοτούμενους από τον Τζορτζ Σόρος» κ.λπ., δύο μήνες μετά τις εκλογές η χώρα βουλιάζει στην πολιτική κρίση και δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.

Φοβούνται απώλειες
Τα αλβανικά κόμματα παίζουν ένα δύσκολο παιχνίδι: έχουν εγκλωβίσει την πολιτική ζωή της χώρας στη δική τους ατζέντα. Ο Ν. Γκρούεφσκι παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού απορρίπτει την πρόταση για υιοθέτηση ως δεύτερης και ισότιμης γλώσσας της αλβανικής, κάτι που φαίνεται να αποδέχεται ο αντίπαλός του Ζ. Ζάεφ, συγκεντρώνοντας έτσι πιθανότητες εξασφάλισης των αναγκαίων αλβανικών ψήφων στη Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ομως τα αλβανικά κόμματα διαβλέπουν τον κίνδυνο εκλογικών απωλειών προς το κόμμα του κ. Ζάεφ, SDSM, που ήδη στις εκλογές του Δεκεμβρίου διεμβόλισε τα αλβανικά κόμματα με τη φιλελεύθερη ατζέντα του. Βεβαίως ο Γκρούεφσκι έχει σπεύσει να ενοχοποιήσει κάθε συμφωνία του αντιπάλου του Ζ. Ζάεφ με τα αλβανικά κόμματα, επικρίνοντας όσους είναι πρόθυμοι να δεχθούν την ατζέντα που διαμορφώθηκε σε «ξένη πρωτεύουσα» και η οποία ανοίγει όπως είπε το «κουτί της Πανδώρας».
Ενώ η κρίση στα Σκόπια κορυφώνεται, η δήλωση του Αμερικανού πολιτικού, του ιδιόρρυθμου βουλευτή Ντάνα Ροραμπάχερ, που όμως προΐσταται της Υποεπιτροπής για θέματα Ευρασίας, ότι η ΠΓΔΜ «δεν είναι κράτος» και ότι θα έπρεπε να διαμελιστεί μεταξύ του Κοσόβου και της Βουλγαρίας, τάραξε τα νερά και άνοιξε συζητήσεις που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν ορισμένοι κύκλοι κυρίως στα Τίρανα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Ροραμπάχερ χαρακτήρισε «αποτυχημένο σχέδιο τη δημιουργία της «Μακεδονίας», επιμένοντας ότι πρέπει να επανασχεδιαστούν τα σύνορα.
«Υπάρχει τέτοια διχόνοια στη χώρα, που δεν θα μπορέσει ποτέ να ξαναζήσει ενωμένη στο μέλλον. Γι’ αυτόν τον λόγο οι Αλβανοί της ''Μακεδονίας'' πρέπει να γίνουν μέλος του Κοσόβου και οι υπόλοιποι να γίνουν μέλος της Βουλγαρίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας πιστεύουν ότι έχουν σχέση».
Ο Αμερικανός βουλευτής είχε στείλει επιστολή στη σερβική ηγεσία με αυτές τις θέσεις του, προσθέτοντας ακόμη την πρόταση για ανταλλαγή των περιοχών της νότιας Σερβίας που κατοικούνται από αλβανόφωνους με τις περιοχές του Κοσόβου που κατοικούνται από Σέρβους και αμέσως έσπευσε αλβανικό κανάλι να δημοσιοποιήσει τις θέσεις του.
Η βουλγαρική κυβέρνηση διακριτικά σχολίασε ότι «η θέση της Βουλγαρίας είναι θέση αρχών για ευρωπαϊκή ευρωατλαντική ενσωμάτωση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων», αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει ρητά τις δηλώσεις του Αμερικανού πολιτικού. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με το συνταγματικό όνομά της «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όμως δεν αναγνωρίζει τη «μακεδονική» γλώσσα ως διαφορετική από τη βουλγαρική, ενώ είναι κυρίαρχη η αντίληψη στη Σόφια ότι οι «Μακεδόνες» ανήκουν στο βουλγαρικό έθνος.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούσιτς απέρριψε τις προτάσεις του Αμερικανού βουλευτή δηλώνοντας ότι το Σύνταγμα της Σερβίας προβλέπει ότι ολόκληρο το Κόσοβο αποτελεί μέρος της Σερβίας, ενώ κατηγόρησε τον κ. Ροραμπάχερ ότι λειτουργεί προς όφελος του «αλβανικού λόμπι».

Αντιδράσεις
Η ανακίνηση θέματος αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια από τον Αμερικανό βουλευτή προκάλεσε μια σειρά δημοσιευμάτων και σεναρίων. Το δημοσίευμα της «Ντόιτσε Βέλε» με παραπομπή σε αυστριακή εφημερίδα ότι είναι η Μόσχα που προτείνει τον διαμελισμό της «Μακεδονίας» μεταξύ Βουλγαρίας, Αλβανίας και Κοσόβου προκάλεσε την αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, καθώς ο ίδιος ο Σεγκέι Λαβρόφ κατονομαζόταν ως ο εμπνευστής αυτής της ιδέας.
«Ο Σ. Λαβρόφ ποτέ δεν έκανε τέτοιες δηλώσεις, αλλά αντιθέτως καταδικάζει κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμούς» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ και χαρακτήριζε ως προβοκατόρικα αυτά τα δημοσιεύματα που έχουν σκοπό την υπονόμευση της εικόνας της Ρωσίας στα Βαλκάνια και την πυροδότηση της κατάστασης στη «Μακεδονία».

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Ελλάδα στέλνει διαρκώς μηνύματα ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στη λύση του θέματος της ονομασίας που θα άνοιγε τον δρόμο της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της χώρας και συγχρόνως θα απορροφούσε και όλη την πίεση που υφίσταται σήμερα το σλαβικό στοιχείο από την αλβανική μειονότητα, ενώ συγχρόνως θα θωρακιζόταν από κάθε πειρασμό στον οποίο θα μπορούσε να μπει μια εθνικιστική βουλγαρική ηγεσία. Η Ελλάδα εξάλλου είναι η μοναδική χώρα η οποία δεν έχει βλέψεις έναντι της ΠΓΔΜ.

ΣΤΟ ΖΉΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ
Αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης
Το μεγάλο εμπόδιο που συντηρεί την κρίση και θέτει εμπόδια στην ευρωατλαντική πορεία της χώρας είναι ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος δείχνει εντελώς αδύναμος να εγκαταλείψει την εθνικιστική ρητορική.
Εξάλλου ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να αφομοιώσει το ούτως ή άλλως επιθετικό αλβανικό στοιχείο είχε ως αποτέλεσμα να το στρέψει τελικά εις βάρος του και το παραδώσει στα χέρια του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού.
Ομως το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον αντίπαλό του Ζόραν Ζάεφ θα δημιουργήσει προβλήματα κυρίως με τη Σερβία, καθώς λόγω των Αλβανών θα υιοθετήσει πιο φιλική προς τα Τίρανα και το Κόσοβο πολιτική, αλλά συγχρόνως θα του δοθεί η ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει με τη στήριξη του αλβανικού στοιχείου μια νέα προσέγγιση τόσο στις ευρωατλαντικές σχέσεις όσο κυρίως στο θέμα της ονομασίας, καθώς και ο ίδιος και το κόμμα του, όσο και τα αλβανικά κόμματα, έχουν αρκετές φορές ταχθεί υπέρ της λύσης του θέματος της ονομασίας.

Η προοπτική
Χωρίς να αναμένονται μεγάλες ανατροπές, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ θα δέχεται κριτική ότι έκανε υπερβολικές παραχωρήσεις στο αλβανικό στοιχείο ώστε δεν θα είναι εύκολο να αντέξει και τη «ρετσινιά» του «ξεπουλήματος» της ονομασίας, για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον μία δεκαετία ίσως διαμορφωθούν συνθήκες για την αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.πηγή Έθνος
Bookmark and Share