Για πρώτη φορά κάτω από το στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Για πρώτη φορά κάτω από το στόχο τα έσοδα από ΦΠΑ

  • Γκρίζα σύννεφα φάνηκαν στο δημοσιονομικό ορίζοντα της οικονομίας τον πρώτο μήνα του έτους...

Αν και τα συνολικά φορολογικά έσοδα...παρουσιάζουν υπέρβαση υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο είναι ικανό να προκαλέσει ένα μίνι συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται για τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, τον Ιανουάριο τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι μειωμένα κατά 55 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο αν και σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα παρουσιάζουν αύξηση κατά 48 εκατ. ευρώ.
Στο σύνολο των φορολογικών εσόδων ωστόσο εμφανίζεται υπέρβαση 254 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο καθώς εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα οι εισπράξεις από φόρους παρελθόντων ετών (ρύθμιση 100 δόσεων κτλ).
Η υστέρηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να αποδοθεί σε δυο λόγους: πρώτον, αρχίζει να εξαντλείται η δυναμική που έδιναν στα έσοδα από τον ΦΠΑ οι πληρωμές με πλαστικό χρήμα στην αγορά λόγω των capital controls καθώς και η σταδιακή εξάντληση της θετικής επίπτωσης της αύξησης των συντελεστών του φόρου.
Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό η συγκράτηση των εσόδων από τον ΦΠΑ να συνδέεται και με τη συγκράτηση της οικονομίας λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η γενικότερη αβεβαιότητα στην αγορά.
Bookmark and Share