Ευρω-ράπισμα στην Τουρκία: «Η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς» - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ευρω-ράπισμα στην Τουρκία: «Η χώρα οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς»

  • Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διώξεις και μια νίκη στο δημοψήφισμα από την πλευρά Ερντογάν θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων και να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του»


Με τους Τούρκους πολιτικούς να συνεχίζουν να...προσπαθούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν όψει του δημοψηφίσματος για την «ενθρόνιση» του «σουλτάνου», η ευρωπαϊκή στάση για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία σκληραίνει.

Στο φόντο του χαρακτηρισμού του Ερντογάν ως «ανεπιθύμητου» από πλευράς Αυστρίας, της σύλληψης του Τουρκογερμανού δημοσιογράφου της «Die Welt» Ντενίζ Γιουτζέλ για «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και της κλήσης του Τούρκου πρέσβη στη Γερμανία για το τελευταίο αυτό περιστατικό, ήρθε η σειρά του Συμβουλίου της Ευρώπης και του γενικού γραμματέα του, Θόρνμπγιον Γιάγκλαντ, να επικρίνουν έντονα την τουρκική κυβέρνηση για την αδιαφορία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το ψυχρό κλίμα πριν από τη συνάντηση του κ. Γιάγκλαντ με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στο Στρασβούργο φρόντισε να καλλιεργήσει η γερμανική «Suddeutsche Zeitung», η οποία δημοσίευσε τα ιδιαίτερα επικριτικά αποτελέσματα της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συγκεκριμένη έκθεση καταγράφεται «μια δραματική οπισθοδρόμηση της δημοκρατικής τάξης, με τη χώρα να οδεύει προς ένα μονοπρόσωπο αυταρχικό καθεστώς».

Επιπλέον η «Επιτροπή της Βενετίας», που είναι η αρμόδια επιτροπή που έχει συστήσει το Συμβούλιο της Ευρώπης για να γίνεται η εκτίμηση της κατάστασης στην Τουρκία, απαιτεί να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση του Ερντογάν χωρίς να έχει πρώτα αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Διώξεις και φυλακίσεις

Στην έκθεση εν όψει του δημοψηφίσματος περιγράφονται με τα μελανότερα χρώματα τα αποτελέσματα της παύσης 125.000 δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, δικαστών και καθηγητών, τα λουκέτα σε μέσα ενημέρωσης και οι φυλακίσεις δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι διώξεις και μια νίκη στο δημοψήφισμα από την πλευρά Ερντογάν θα δώσουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας «μελλοντικά να απολύει υπουργούς, να ασκεί όλη την εξουσία μέσω διαταγμάτων, να κηρύσσει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κατά την κρίση του, ενώ η ούτως ή άλλως αποδυναμωμένη Δικαιοσύνη θα χάσει και τα τελευταία υπολείμματα ανεξαρτησίας της».


Ο Γιάγκλαντ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μποζντάγ, στην ουσία απείλησε την τουρκική κυβέρνηση ότι αν δεν καταφέρει να αποδείξει πως οι διώξεις και όλες οι φυλακίσεις μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου ήταν σύμφωνες με τη Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τότε θα βρεθεί κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Από την πλευρά του ο Μποζντάγ τόνισε ότι η χώρα του συνεργάζεται πλήρως και δίνει το δικαίωμα προσφυγών των κρατουμένων στο ΕΔΑΔ, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να σκεφτεί όλα όσα έχει περάσει τελευταία η Τουρκία.
Στο μεταξύ ο 80χρονος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ομίλου Dogan που έχει την εφημερίδα «Hurriyet», Αϊντίν Ντογάν, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρουστεί με τον Ερντογάν, έλαβε κλήση να παραστεί σε δικαστήριο ως κατηγορούμενος για υπόθεση λαθρεμπορίου καυσίμων. Η κλήση του έγινε μερικές μέρες αφότου η «Hurriyet» δέχθηκε τα πυρά της κυβέρνησης και των υποστηρικτών του Ερντογάν για αιχμηρό άρθρο της σχετικά με τη μαντίλα στις ένοπλες δυνάμεις.

Συμφωνία για πάταξη της τρομοκρατίας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ρουχανί στο Ισλαμαμπάντ στο περιθώριο συνόδου οικονομικής συνεργασίας που οργανώθηκε εκεί. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Bookmark and Share