Εξπρές «ξεπούλημα» στις ΔΕΚΟ παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες - GREECE-SALONIKA.blogspot

Newsroom

Post Top Ad

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Εξπρές «ξεπούλημα» στις ΔΕΚΟ παρά τις εσωκομματικές διαφωνίες

  • Μέχρι και… κορδελίτσα κοντεύει να περάσει η κυβέρνηση στις υποψήφιες ΔΕΚΟ που αναμένεται να ιδιωτικοποιηθούν μερικώς, παρά τις αντιρρήσεις που εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Θυμίζουμε ότι το..πωλητήριο αφορά τόσο κρατικές συμμετοχές όσο και κομβικές δημόσιες επιχειρήσεις και έρχεται σε συνέχεια των περικοπών στις συντάξεις και της αύξησης των φόρων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την πώληση του 17% της ΔΕΗ, κατά της οποίας ανέμιζε κάποτε παντιέρα ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μέχρι την πώληση των ΕΥΔΑΠ (11%), ΕΥΑΘ (23%), ΟΤΕ (5%), ΔΕΠΑ (65%), ΕΛΠΕ (35%) και αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (30%), όλα πρόκειται να πάρουν τον δρόμο τους όπως προκύπτει από το κείμενο του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου.

«Και τώρα τρέχουμε» για τις ιδιωτικοποιήσεις φαίνεται να προστάζει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, φράση που χρησιμοποίησε άλλωστε ο Πρωθυπουργός χθες από το υπουργείο Παιδείας, υπονοώντας την ανάγκη για ανεβάσει ρυθμούς η κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής, βασικός άξονας της οποίας είναι και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Παραμένει κυρίαρχο το Δημόσιο για το «θεαθήναι»

Τα μέτωπα που πολιτικά καίνε λέγονται ΔΕΗ (17%), ΕΥΔΑΠ (11%) και ΕΥΑΘ (23%) και το πρόταγμα που θα προβληθεί, όταν εκκινήσουν οι διαδικασίες για αυτές τις ΔΕΚΟ, είναι ότι ακόμη και να πουληθούν μειοψηφικά ποσοστά τους, αυτές δεν χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ετσι, σύμφωνα με , το νέο κυβερνητικό αφήγημα για τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ότι ακόμη και αν πουληθεί το 11% της ΕΥΔΑΠ, το Δημόσιο θα συνεχίσει να ελέγχει το 50,3%, το οποίο και θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Αν εκποιηθεί το 23% της ΕΥΑΘ, το Δημόσιο θα παραμείνει με 51% που επίσης θα εισαχθεί στο Ταμείο, ενώ το ίδιο ισχύει και με το 17% της ΔΕΗ. Το Δημόσιο θα παραμείνει με το 34%, διατηρώντας την καταστατική μειοψηφία.

Σίγουρα θα πυροδοτηθούν αντιδράσεις το επόμενο διάστημα όταν αρχίσει σιγά σιγά να ξεδιπλώνεται το νέο Μνημόνιο για τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Ταμείο όπως και για τους πάνω από 40.000 εργαζομένους τους. Το Μνημόνιο φιλοδοξεί να ξηλώσει τον πελατειακό τρόπο με τον οποίο ανέκαθεν αντιμετωπίζονταν και προβλέπει σύγκρουση με συμφέροντα και νοοτροπίες από τις παλιές «καλές» ημέρες της ευμάρειας.

Ενδειξη της δυσκολίας να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το κράτος είναι ότι η τρίτη και τελευταία φουρνιά δημόσιων επιχειρήσεων που προορίζεται να μεταφερθεί στο Υπερταμείο ακόμη διχάζει. Πρόκειται για τις υποψήφιες ΓΑΙΑΟΣΕ, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ΛΑΡΚΟ, Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), αερολιμένας Ελευθέριος Βενιζέλος (25%) και Helexpo-ΔΕΘ και ΔΕΣΦΑ (34%).