Άγιος Δομίνικος: Survivor και... στην οικονομία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Άγιος Δομίνικος: Survivor και... στην οικονομία.


  • Η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής!


Οι περισσότεροι γνώρισαν τη Δομινικανή Δημοκρατία -όπως είναι η επίσημη ονομασία της χώρας, καθώς Άγιος Δομίνικος είναι η πρωτεύουσά της- από το... απόλυτα επιτυχημένο, ομολογουμένως, τηλεοπτικό reality show, Survivor. Λίγοι, σίγουρα, έχουν ασχοληθεί με την οικονομία της ή τουλάχιστον λίγοι εκ των φανατικών φίλων του εν λόγω reality.

Όμως η Δομινικανή Δημοκρατία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, κατορθώνοντας παράλληλα να ξεπεράσει σε απόδοση αρκετές εκ των αναδυόμενων αγορών.

Βάσει των επίσημων στοιχείων η μέση ανάπτυξη της έως το 2014 έφθασε το 7%, ενώ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ο ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ άγγιξε το 6,6%, με στήριξη από την κατακόρυφη αύξηση της κατανάλωσης αλλά και των επενδύσεων.

Είναι η ένατη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και η μεγαλύτερη στην περιοχή Καραϊβικής και Κεντρικής Αμερικής, με περισσότερα από 10 εκατ. κατοίκους. Η θετική της πορεία στηρίζεται σε κλάδους όπως αγροτικός, μεταλλευτικός, εμπόριο και φυσικά παροχή υπηρεσιών, με κορυφαία όλων τον τουρισμό. Ο τουριστικός τομέας φέρνει στη χώρα ετήσια έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια, ενώ η δημιουργία ελεύθερων ζωνών εμπορίου την καθιστά πόλο έλξης για τους επενδυτές.

Ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος είναι οι ΗΠΑ (αντιστοιχούν στο 75% των εσόδων από εξαγωγές) και ακολουθούν Κίνα, Αϊτή, Μεξικό, Κολομβία, Ισπανία και Βραζιλία.

Αποτελεί -σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα- ένα από τα «αγαπημένα παιδιά» του ΔΝΤ (χωρίς, πάντως, να έχει οικονομικές δοσοληψίες με το Ταμείο), όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη έκθεση του διεθνούς οργανισμού για τη χώρα. Όπως αναφέρει το Ταμείο η εφαρμογή ορθής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής έχει βοηθήσει τα μέγιστα τη Δομινικανή Δημοκρατία, το έλλειμμα της οποίας έφθασε στο 4,3% του ΑΕΠ το 2016, ενώ το χρέος της διαμορφώνεται στο 49,7% του ΑΕΠ.

Όσο για την πορεία της οικονομίας το Ταμείο εκτιμά ότι αυτή θα «τρέξει» με ρυθμό 5,3% φέτος και 5% το 2018, ενώ η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη κάνει λόγο για ανάπτυξη 5,5% έως και το 2020.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Δομινικανή Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη το... Survivor για να επιβιώσει, αλλά πολύ πιθανόν το επόμενο διάστημα οι Έλληνες τουρίστες στη χώρα να αυξηθούν σημαντικά...