Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Τραμπ: Η Ελλάδα κάνει σπουδαίο έργο

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Donald Trump. Συνεργαζόμαστε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μας βοηθήσει και αυτή, τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον έλληνα πρωθυπουργό κατά την υποδοχή του στο Οβάλ Γραφείο.

Η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και θα επιστρέψει σίγουρα, σημείωσε ο D. Trump, τονίζοντας ότι θα υπάρξει αναβάθμιση των F-16 και θα συζητήσει με τον έλληνα πρωθυπουργό επιπλέον τρόπους αλληλοϋποστήριξης των μεταξύ δύο πλευρών. Ο Αλ. Τσίπρας, από την πλευρά του, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δύο άνδρες θα έχουν μία εποικοδομητική συζήτηση σε μία σημαντική συγκυρία. Σημείωσε δε, πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε ένας στρατηγικός και αξιόπιστος σύμμαχος. Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και κατέληξε λέγοντας ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή γι' αυτόν η φιλοξενία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC μετέδιδε πως δεν αποκλείεται ο Donald Trump να ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα και μία δεύτερη βάση στην Κρήτη, εκτός από τη Σούδα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθεί η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα, κυρίως στους τομείς των ενόπλων δυνάμεων και της ενέργειας, ενώ σημαντική θεωρείται και η αυριανή συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Mike Pence.

Σύμφωνα με το CNBC, η συνεργασία αφορά την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Ελλάδας, που σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, ανέρχονται σε 950 εκατομμύρια βαρέλια -από τα οποία έχουν διαπιστωθεί μόλις το 50 εκατ. Επίσης, έχει άμεση σχέση με την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση από τους Αμερικανούς της βάσης στη Σούδα (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά δεν θέλει μονοετείς συμβάσεις, αλλά με διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών), χωρίς να αποκλείεται και η συζήτηση για την κατασκευή και μιας δεύτερης στρατιωτικής εγκατάστασης στο νησί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «δεύτερη» βάση στην οποία αναφέρεται το αμερικανικό δίκτυο θα μπορούσε να αφορά είτε στη χρήση του αεροδρομίου στο Καστέλι, είτε την στάθμευση και παραμονή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη βάση της Σούδας.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι ο Trump δίνει ιδιαίτερη σημασία στη στρατηγική θέση της Ελλάδας και τη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και συγκυρία, ειδικά εξαιτίας της αντιπαράθεσης που υπάρχει ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, το εξαιρετικά ρευστό πολιτικό τοπίο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και της προσέγγισης του Tayip Erdogan με τον Vladimir Putin.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πιο στρατηγικό ρόλο σε στρατιωτικό επίπεδο για τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και στη Βόρειο Αφρική». Σημειώνεται, άλλωστε, ότι τα προβλήματα με την Τουρκία κινδυνεύουν ουσιαστικά να «αχρηστεύσουν» την βάση του Ιντσιρλίκ, η οποία είχε νευραλγική σημασία για τις ΗΠΑ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου με την ΕΣΣΔ, αλλά και μετά το τέλος του.
Όσον αφορά την οικονομία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει μια δημόσια δήλωση Trump υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αντίστοιχης με εκείνες που έχει κάνει η διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, αλλά και ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Barack Obama. Παράλληλα, ίσως ζητηθεί από τον αμερικανό πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του ώστε το ΔΝΤ να τηρήσει πιο ευέλικτη στάση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η έξοδος από αυτό το καλοκαίρι του 2018.

Στο ρεπορτάζ του CNBC τονίζεται, επίσης, ότι «υπάρχουν ήδη ενδείξεις πως οι αμερικανοί επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να αναλάβουν επενδυτικά ρίσκα στην Ελλάδα». Σημειώνεται δε ότι «η πρόσφατη εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Calamos Investments αποτέλεσε ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας». «Πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η αγορά της Ελλάδας έχει πιάσει πάτο και ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται ενώπιον μιας ανοδικής πορείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share