Έρευνα: Οι κυβερνήσεις ελέγχουν όλο και περισσότερο το Internet - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Έρευνα: Οι κυβερνήσεις ελέγχουν όλο και περισσότερο το Internet

Ολοένα και περισσότερες χώρες ακολουθούν το παράδειγμα της Ρωσίας και της Κίνας και χρησιμοποιούν προς όφελός τους τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παρακολουθούν τους αντιφρονούντες στο Διαδίκτυο, κάτι που αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, ανακοίνωσε η οργάνωση Freedom House.


Σύμφωνα με μια έκθεση για την ελευθερία του Διαδικτύου που διεξήγαγε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση σε συνολικά 65 χώρες, οι 30 χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο το 2017 για να παραποιήσουν πληροφορίες, έναντι 23 την προηγούμενη χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση “Freedom on the Net” (Ελευθερία στο Διαδίκτυο), οι κυβερνήσεις αυτές χρησιμοποίησαν πληρωμένους σχολιαστές, τρολ ή bots (αυτόματους λογαριασμούς) ή ακόμη και ψεύτικους ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι τακτικές αυτές της παραπληροφόρησης και της χειραγώγησης μέσω του Διαδικτύου διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση των εκλογών σε τουλάχιστον 18 χώρες στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, περιλαμβανομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

«Η χρήση πληρωμένων αρθρογράφων και πολιτικών bots για τη διάδοση της κυβερνητικής προπαγάνδας ξεκίνησε αρχικά από την Κίνα και τη Ρωσία, όμως τώρα είναι παγκόσμιο φαινόμενο», εξήγησε ο Michael Abramovich, πρόεδρος του Freedom House.

Σύμφωνα με τη Shanya Kelly, διευθύντρια του “Freedom on the Net”, συχνά είναι δύσκολο να εντοπιστεί αυτή η δράση «και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί σε σχέση με άλλες μορφές λογοκρισίας, όπως το μπλοκάρισμα κάποιων ιστότοπων».

Το 2017 αποτέλεσε την έβδομη συνεχόμενη χρονιά που περιορίστηκε η ελευθερία στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με την οργάνωση.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κίνα βρέθηκε πρώτη στην κατάταξη με τις χώρες που εκμεταλλεύονται το Διαδίκτυο εξαιτίας της ενίσχυσης της λογοκρισίας και της μάχης της κατά της ανωνυμίας στο ίντερνετ αλλά και της φυλάκισης αντιφρονούντων που εξέφρασαν τις απόψεις τους στο Διαδίκτυο.

Η έκθεση αναφέρεται στην ύπαρξη στις Φιλιππίνες «ενός στρατού πληκτρολογίων», όπου άνθρωποι πληρώνονται με 10 δολάρια ημερησίως για να δίνουν την εντύπωση ότι η κοινή γνώμη στηρίζει τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών που διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Rodrigo Duterte.
Επίσης στην Τουρκία έχουν στρατολογηθεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή, περίπου 6.000 άνθρωποι για να απαντούν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε τυχόν επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση.

Η Ρωσία ενίσχυσε από την πλευρά της τον έλεγχο στο Διαδίκτυο. Βάσει της νέας νομοθεσίας, οι μπλόγκερ που έχουν περισσότερους από 3.000 επισκέπτες την ημέρα θα πρέπει να καταγράφονται από τη ρωσική κυβέρνηση και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία που αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αλλά και οι ΗΠΑ δεν ξέφυγαν από τις επικρίσεις του Freedom House.

«Αν και το διαδικτυακό περιβάλλον στις ΗΠΑ παραμένει δυναμικό και ποικίλο, η επικράτηση της παραπληροφόρησης και του μικροκομματικού περιεχομένου είχε σημαντική επίπτωση», επισημαίνει στην έκθεσή του, προσθέτοντας ότι «οι δημοσιογράφοι που αντιτίθενται στις θέσεις του Donald Trump είναι αντιμέτωποι με μια προφανέστατη παρενόχληση στο Διαδίκτυο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share