Παρά τα όσα ...φαντασιώνεται η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Αirbnb να δώσει στοιχεία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Παρά τα όσα ...φαντασιώνεται η κυβέρνηση, κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Αirbnb να δώσει στοιχεία



Πρέπει να είναι τουλάχιστον άσχετοι με το καθεστώς των συναλλαγών μέσω διαδικτύου -και ειδικά μέσω επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ- όσοι στο οικονομικό επιτελείο διαλαλούν πως θα φορολογήσουν τα ακίνητα που νοικιάζονται μέσω Airbnb.



Στην άρνηση της αμερικανικής Airbnb να παράσχει στο υπουργείο Οικονομικών στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα θα "σκοντάψει" η επιβολή φόρου στους ιδιοκτήτες που κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παρότι εδώ και πέντε μήνες το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να έρθει σε επαφή και συνεννόηση με στελέχη της εταιρείας στην Καλιφόρνια ή και άλλων εταιρειών (Novasol κ.ά.), αυτά δεν έδειξαν καμία διάθεση συνεργασίας στο αίτημα των ελληνικών αρχών να καταχωρείται και ο ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου που τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα προκειμένου να επιβληθούν οι φόροι που προβλέπει πλέον η νομοθεσία της χώρας μας.
Η αλήθεια είναι πως, ότι κι αν λένε οι "εγκέφαλοι" του οικονομικού επιτελείου,δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναγκάσει η ελληνική κυβέρνηση την Airbnb να δώσει στοιχεία.

Το σύστημα τύπου Airbnb προβλέπει ότι για την ενοικίαση των καταλυμάτων η εταιρεία εισπράττει και αποδίδει στον ιδιοκτήτη τα μισθώματα, παρακρατώντας προμήθεια 3%.  
Το ποσοστό είναι χαμηλό και η εταιρεία προσφέρει και ασφάλιση σε περίπτωση ζημιών ή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας. 

Ωστόσο, η προοπτική φορολόγησης με συντελεστές 15%-45% για τους ιδιοκτήτες φαίνεται ότι ωθεί κάποιους και σε άλλες μεθόδους συνεννόησης με τους πελάτες. 

Στο υπουργείο Οικονομικών απλώς καταγράφουν πλέον φαινόμενα απευθείας συμφωνίας του πελάτη με τον ενοικιαστή μέσω Messenger ή τηλεφώνου, εκτός δηλαδή της πλατφόρμας ενοικίασης, και με πληρωμή στο χέρι κατά την άφιξη, προκειμένου να μην καταγραφεί ως έσοδο στα αρχεία της εταιρείας τα οποία ενδεχομένως να σταλούν κάποτε στην Εφορία.

Εκτίμηση του Greece Salonika είναι πως το μόνο που θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβεί, είναι να γίνουν κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι είτε μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε από εφοριακούς που θα κάνουν κρατήσεις και παρουσιαστούν ως πελάτες σε ενοικιαζόμενα καταλύματα, αλλά και πάλι θα υπάρχει νόημα μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, κανέναν όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες ακίνητα που προσφέρονται στην Ελλάδα μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας.
Aυτό βέβαια δεν αποκλείει όσους θέλουν να δηλώσουν οικειοθελώς τα εισοδήματά τους, να το πράξουν.

Η ρύθμιση των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb είχε ψηφιστεί πέρυσι και έβαζε κόφτη στα 12.000 ευρώ για τα έσοδα από τέτοιες δραστηριότητες για τους ιδιώτες, καθώς και όριο στις ημέρες που μπορούσε να ενοικιαστεί ένα τέτοιο ακίνητο κάθε χρόνο.

Τα προβλεπόμενα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονταν σε 48 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά η είσπραξη μετατέθηκε για το 2018 και έπιετα καθώς με τον νόμο 4465/2017 η εφαρμογή της ρύθμισης ουσιαστικά ανεστάλη για μετά τη συμφωνία του Δημοσίου με τις πλατφόρμες ενοικίασης και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Διαδικασίες οι οποίες όπως είπαμε δεν ολοκληρώθηκαν και είναι άγνωστο το αν και το πότε ολοκληρωθούν ώστε στη συνέχεια να καταγραφεί το εισόδημα που θα πρέπει να φορολογηθεί..


*Το φαινόμενο Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων που δημιούργησαν τον Αύγουστο του 2008 τρεις φοιτητές στον Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, έχει αλλάξει άρδην τον χάρτη της αγοράς των ακινήτων διεθνώς: 
έχει κατακτήσει τον χώρο της μισθωμένης κατοικίας και έχει προκαλέσει φρενίτιδα αλλά και έντονο πονοκέφαλο στην τουριστική αγορά. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share