Γκρίνιες κυβέρνησης και Γάλλων για την ματαίωση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ λόγω Σαββίδη - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Γκρίνιες κυβέρνησης και Γάλλων για την ματαίωση της αγοραπωλησίας του ΟΛΘ λόγω Σαββίδη


Τριγμούς στο εσωτερικό, τόσο της προτιμητέας κοινοπραξίας για την απόκτηση του 67% του ΟΛΘ, όσο και της κυβέρνησης, προκαλεί η αιφνιδιαστική εμπλοκή στην προγραμματισμένη για χθες υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.


Με βάση την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η εμπλοκή οφείλεται στα προβλήματα της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία φέρεται να είχε εκδώσει τη μια από τις τρεις εγγυητικές επιστολές που κατέθεσε η πλευρά Ιβάν Σαββίδη ( Belterra Investments). Η εγγυητική δεν έγινε αποδεκτή, λόγω των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η ρωσική τράπεζα και τα οποία οδήγησαν στην εθνικοποίησή της.

Έτσι, η πλευρά Σαββίδη καλείται να προσκομίσει νέα εγγυητική ύψους 20 εκατ. ευρώ ως και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, νέα ημερομηνία, πλέον, για την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασης.

Η παραπάνω εμπλοκή κυριολεκτικά αιφνιδίασε τους συνεταίρους της πλευράς Σαββίδη ( σ.σ η γαλλική Terminal Link και το γερμανικό private equity fund Deutsche Invest Equity Partners), αλλά και όσους στο εσωτερικό της κυβέρνησης είχαν πάρει θέση υπέρ της κατακύρωσης του διαγωνισμού στην εν λόγω κοινοπραξία.

Αντιπρόσωποι της γαλλικής εταιρείας βρισκόταν στην Ελλάδα, για να παραβρεθούν στην «πανηγυρική» υπογραφή, και η δυσφορία τους χθες ήταν παραπάνω από εμφανής. Σύμφωνα με συνομιλητές τους, θεωρούν ότι το «ατύχημα» θα μπορούσε να αποτραπεί καθώς τα προβλήματα της ρωσικής τράπεζας ήταν γνωστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι έχουν ζητήσει από την πλευρά Σαββίδη να λύσει το θέμα, παρέχοντας έμπρακτες διαβεβαιώσεις ότι επιθυμεί να παραμείνει στην κοινοπραξία, ως τις αρχές της εβδομάδας.

Η αναβολή προκάλεσε και ενδοκυβερνητική γκρίνια, με τον υφυπουργό Οικονομίας, Στ. Πιρτσιόλα, να δέχεται τα φίλια πυρά. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε ένα επικοινωνιακό «κάζο», καθώς υπήρχε έντονη πίεση τις προηγούμενες ημέρες η υπογραφή της συμφωνίας να μετατεθεί για σήμερα Σάββατο, προκειμένου να συμπέσει με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, ώστε να παραστεί και ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τις τελευταίες ώρες, ο μηχανισμός που υμνούσε τον «αγώνα», που έδωσε ο Στ. Πιρτσιόλας, ως πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός επιχειρεί να τον βγάλει από το «κάδρο» του ΟΛΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share