«Χειμάρρα», 19/1/1947: Το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που γνώρισε η Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

«Χειμάρρα», 19/1/1947: Το πλέον πολύνεκρο ναυάγιο που γνώρισε η Ελλάδα


Πριν από 71 χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 1947, έλαβε χώρα το πλέον πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα που γνώρισε ποτέ η πατρίδα μας. 
Στα νερά του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου, στο θαλάσσιο πέρασμα ανάμεσα στα Νέα Στύρα και την Αγία Μαρίνα, το επιβατηγό σκάφος «Χειμάρρα» βυθίστηκε παρασύροντας στο θάνατο 383 ανθρώπους.


Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», που είχε δοθεί στη χώρα μας από τη Γερμανία στο πλαίσιο των πολεμικών επανορθώσεων μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Θεσσαλονίκη προς τον Πειραιά, έχοντας αποπλεύσει από το λιμένα της Μακεδονίας τις πρωινές ώρες της 18ης Ιανουαρίου 1947, με 544 επιβάτες και πλήρωμα 86 ανδρών.

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα της 19ης Ιανουαρίου, μέσα σε πυκνή ομίχλη, το «Χειμάρρα» προσέκρουσε σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή σε μία εκ των βραχονησίδων που φέρουν την ονομασία Βεργούδια ή Βερδούγια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί εισροή υδάτων και πρόβλημα στο πηδάλιο του σκάφους.

Μολονότι χρειάστηκε να παρέλθει μιάμιση ολόκληρη ώρα για να βυθιστεί το ακυβέρνητο ατμόπλοιο, και μάλιστα σε σχετικά μικρή απόσταση από τις ακτές της Αγίας Μαρίνας, τα επακόλουθα της σφοδρής σύγκρουσης υπήρξαν τραγικά: 383 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα και πολιτικοί κρατούμενοι, έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του Νότιου Ευβοϊκού, βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη τη χώρα.

Για την πολύνεκρη αυτή ναυτική τραγωδία το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης έφερε το πλήρωμα του «Χειμάρρα», που δεν κατάφερε να διατηρήσει την τάξη και να βοηθήσει τους επιβάτες να αποχωρήσουν από το σκάφος που βυθιζόταν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Η ανεξέλεγκτη και εν μέσω πανικού εγκατάλειψη του σκάφους, σε συνδυασμό με το δριμύ ψύχος και τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα στη συγκεκριμένη περιοχή, προκάλεσε δυστυχώς μια ανείπωτη τραγωδία, ένα τρομερό ναυάγιο, που κατεγράφη στις σελίδες της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους ως «ο Τιτανικός της ελληνικής ακτοπλοΐας».
Bookmark and Share