Tέλος στο δικαστικό γολγοθά μιας... μαϊμούς για μια selfie! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Tέλος στο δικαστικό γολγοθά μιας... μαϊμούς για μια selfie!



Μια απίστευτη δικαστική υπόθεση έλαβε τέλος τη Δευτέρα, η οποία αφορούσε τη διεθνή οργάνωση υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων (PETA), έναν φωτογράφο, έναν μακάκα (γένος μαϊμούς) και... τη selfie του.



Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν ο Ντέιβιντ Τζον Σλείτερ, φωτογράφος, βρέθηκε στην Ινδονησία προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες από την άγρια φύση. Αυτό που δεν περίμενε όμως ποτέ, ήταν μια μαϊμού, εν ονόματι Ναρούτο και του γένους μακάκα, η οποία όχι μόνο άρπαξε πολλές φωτογραφίες καθώς και τη φωτογραφική μηχανή του Ντείβιντ, αλλά κατάφερε μάλιστα να τραβήξει και μια... selfie!

Και τι selfie! Η αξιολάτρευτη φωτογραφία της μαϊμούς δεν άργησε να κατακτήσει το Διαδίκτυο, καθώς έγινε viral σε χρόνο ρεκόρ. Μάλιστα η μαϊμού τράβηξε μερικές ακόμα selfies, προτού βαρεθεί και φύγει.

Φυσικά ο Ντέιβιντ δεν παρέλειψε να δημοσιεύσει τις φωτογραφίες σε ένα βιβλίο φωτογραφίας που εξέδωσε αργότερα.

Ωστόσο κάπου εδώ ξεκινούσε ο γολγοθάς του Ντέιβιντ αλλά και... της μαϊμούς, η οποία ασφαλώς δεν το γνώριζε, αλλά πυροδότησε ένα διεθνές ρεύμα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την τέχνη, σε ότι αφορά τα ζώα.

Κι αυτό διότι η PETA αποφάσισε το 2015 να μηνύσει τον Ντέιβιντ, υποστηρίζοντας πως δεν είχε το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει φωτογραφίες της μαϊμούς, εφόσον αυτή τις είχε τραβήξει μόνη της! Οι φωτογραφίες, σύμφωνα με την PETA, υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Η υπεράσπιση του Ντέιβιντ ισχυρίστηκε πως ο Ναρούτο, εφόσον είναι μαϊμού, δε μπορεί να διαθέτει πνευματικά δικαιώματα σε μια φωτογραφία.

Το δικαστήριο τότε αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του Ντέιβιντ, ωστόσο η PETA άσκησε έφεση.

Τελικά, τρία χρόνια μετά, το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της PETA και απεφάνθη πως οι μαϊμούδες, αλλά και όλα τα ζώα, δεν διαθέτουν τη νόμιμη ιδιότητα να διεκδικούν παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων τους.

Παρ' όλα αυτά, οι PETA και ο Ντέιβιντ συμφώνησαν προκειμένου ο φωτογράφος να δωρίζει το 25% των κερδών του που προκύπτουν από τη χρήση της "μαίμουδοσέλφι", προκειμένου να χρηματοδοτηθούν προγράμματα προστασίας των μακάκων στην Ινδονησία.

Όσον αφορά τη μαϊμού, δε φάνηκε να... ενοχλήθηκε αφότου "έχασε" τη δικαστική μάχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share