Άνοιξαν τη μυστηριώδη σαρκοφάγο που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια (όχι,δεν κρύβει τον Μ.Αλέξανδρο..) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Άνοιξαν τη μυστηριώδη σαρκοφάγο που βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια (όχι,δεν κρύβει τον Μ.Αλέξανδρο..)


Κάθε προσδοκία καταβαραθρώθηκε σήμερα με το άνοιγμα της σαρκοφάγου που είχε βρεθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου...

Μέσα βρέθηκαν τρεις σκελετοί, οι οποίοι όμως δεν ανήκουν ούτε στον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε στην Κλεοπάτρα, ούτε στον Ραμσή τον ΙΙ (αυτά είναι τα ονόματα που είχαν ακουστεί, βγάζοντας από τα ρούχα τους τους αρχαιολόγους).

Οι άνδρες που είχαν ταφεί εκεί, φαίνεται πως ήταν πολεμιστές, όπως δείχνει τραύμα από αιχμή βέλους στο κρανίο ενός. Άρα, μάλλον έπεσε έξω και ο δρ Μοσταφά Ουαζίρι, του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, που είχε εικάσει πως ήταν σαρκοφάγος ιερέα.

Ο δρ. Ουαζίρι οργάνωσε το συνεργείο που την άνοιξε και ήταν παρών στο εγχείρημα.
Δυστυχώς, το εσωτερικό δεν ήταν ανέπαφο, γιατί είχε γεμίσει με υγρά λύματα αποχετευτικής τάφρου.

Παρόλα αυτά, η μελέτη και των σκελετών και της σαρκοφάγου, θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες στους αρχαιολόγους.
Σύντομα το αναπάντεχο εύρημα θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξάνδρειας, όπου θα συντηρηθεί.
Τότε θα είναι δυνατή και η χρονολόγηση του ευρήματος που είναι από τα εντυπωσιακότερα και μεγαλύτερα στην χώρα.

Η σαρκοφάγος είχε εντοπισθεί κατά τη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση πολυώροφου κτιρίου στην περιοχή Σίντι Γκάμπερ της Αλεξάνδρειας, σε αρχαιολογικά στρώματα που φαίνεται να ανήκουν στην πτολεμαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα από το 305 έως το 30 π.Χ.
Ο δρ Ουαζίρι όμως είπε πως η σαρκοφάγος μάλλον δεν ανήκει σε εκείνη την εποχή, αλλά ίσως είναι ηλικίας τριών ή και τεσσάρων χιλιετιών.
Τότε άρχισαν να ακούγονται τα διάσημα ονόματα που προαναφέραμε, κάτι που τον έκανε να δηλώσει οργισμένα, σύμφωνα με την Αλ Αχράμ, πως θα πρέπει όλοι να κοιτάμε τη δική μας δουλειά και να περιμένουμε τους ειδικούς να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, ήταν τελικά θέμα ημερών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share